29 Eylül 2024 Pazar

Oluç: 27 Mayıs apoletli, bugün kravatlı darbe

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 27 Mayıs darbesi yıldönümü yıldönümünü "İktidar, halkın iradesini yok sayarak, 27 Mayıs'ta yapılan darbenin aynısını bugün yapıyor. O gün o darbeyi yapanlar apoletliydi, bugünküler kravatlı darbecidir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis'te gündeme dair basın toplantısı düzenledi. 27 Mayıs darbesi yıldönümüyle ilgili yapılan konuşmalara atıfta bulunan Oluç, "27 Mayıs'ta idama gönderilen milletin iradesiydi, çok doğru. Peki, cezaevlerine gönderilen, yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanlarımız kimin iradesi? Bizim seçilmiş, rehin olarak tutulan vekillerimiz kimin iradesi? Onlar da milletin iradesi değil mi?" diye sordu.

'BUGÜNKÜ DARBECİLER KIRAVATLI'
Pandemi sürecinde HDP'li 13 belediyeye kayyım atandığını hatırlatan Oluç, "İktidar, halkın iradesini yok sayarak, 27 Mayıs'ta yapılan darbenin aynısını bugün yapıyor. O gün o darbeyi yapanlar, bizim lanetlediğimiz o darbeyi yapanlar apoletliydi, bugünküler kravatlı darbecidir. Yassıada'da Menderes, Ankara'da Kenan Evren olmakla demokrat olunmaz" diye konuştu.

İÇTE KRİZ YAŞIYORLAR
Oluç, şöyle devam etti: "Halkın gündemi işsizlik, yoksulluk, aş… Ve bunlar konusunda adımlar atılmasını, önlemler alınmasını, bu karşı karşıya kalınan krizden kurtulmak istiyor halk. Çok doğal olarak bütün kamuoyu yoklamaları da bunu gösteriyor. Peki, iktidar ne yapıyor? Meclis açılırken halkın bu gündemi konuşulmasın, ekonomideki bu kriz konuşmasın diye ne yapıyorlar? Toplumsal destek azaldıkça seçim kazanma yolu olarak seçim hilelerine, muhalefetin engellenmesine, yasaların, Anayasa'nın sonuna kadar zorlanmasına dair tedbirler alınması konuşuyor. Suni darbe tartışması yaratıldı, ardından MHP liderinin açıklamasıyla siyasi partiler seçim yasası ve diğer değişiklikler tartışıldı. Kendi içinde bir kriz yaşıyorlar. Büyük bir korku içindeler."

İÇİŞLERİ BAKANI YOL VERİYOR
İktidarın tek planının "kendi bekasını sürdürmek" olduğunun altını çizen Oluç, "İktidar polis şiddetiyle ne göstermek istiyor? Hani diyeceksiniz, şimdi İçişleri Bakanlığı öyle olursa, aşağıdaki polis bekçi de böyle olur. Doğru! O İçişleri Bakanı yol verdiği için, bu anlayışı büyüttüğü için bunlar yaşanıyor. Şiddet politikası aslında toplumu yönetemeyen, kriz yaşanan ülkede iktidarın topluma gözdağı vermesinden başka bir şey değildir. Polis ve bekçi şiddeti yeni normal dediklerinin ipuçlarıdır. Bazıları görevden alındı, haklarında sözde soruşturma açıldı. Bunun bir göz boyama olduğunu çok iyi biliyoruz" dedi.

Oluç, Cizre ilçe binasının yakılmasına ilişkin 'provokasyon' değerlendirmesi yaptı. Oluç, "Bizim elimizde de kamera kayıtları var. Kimin saldırdığı o kayıtlardan görülüyor. Suç duyurusunda bulunacağız" ifadelerini kullandı.