29 Eylül 2024 Pazar

ÖHD Antep Şubesi'nden tutsaklar için yetkililere çağrı

Başta yaşam hakkı olmak üzere tutsakların haklarının ihlal edildiğini kaydeden ÖHD Antep Şubesi, iktidar ve yetkililere seslendi. Yalçın, daha fazla ciddi sağlık sorunları ve ölümler yaşanmadan gerekli tedbirleri alma çağrısında bulundu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Şubesi, hasta tutsaklar için Adliyesi önünde bir araya geldi. "Hasta tutsaklara özgürlük" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın metnini ÖHD Antep Şube Eşbaşkanı Mustafa Yalçın okudu.

Tutsakların yaşam hakkı ihlalinden işkenceye, sağlık hizmetlerine erişim engeline kadar ciddi ihlallerle karşı karşıya olduğunu belirten Yalçın, ihlallerin başında hasta tutsaklara yaşatılanların hak ihlallerinin başında geldiğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün "Türkiye hasta mahpusları büyük risk altında bırakıyor" şeklindeki çağrısını hatırlatan Yalçın, şunları söyledi: "Her yeni yargı paketinde siyasi mahpuslar kapsam dışı bırakılmakta ve 1 Ocak 2021'de yürürlüğe giren Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik ile de tahliyeleri engellenerek eşitlik ilkesi ile birlikte mahpusların yaşam hakları, özgürlük ve güvenlik hakkı, hak arama hürriyeti hakkı gibi birçok hakları da göz ardı edilmektedir."

Pandemide hasta tutsakların tahliye edilmeleri için yapılan çağrılara Adalet Bakanlığı'nın sessiz kaldığını hatırlatan Yalçın, hasta tutsakların yaşam haklarının ihlal edildiğini kaydetti. Yalçın, "Cezaevlerinden ya tabutlar çıkmakta ya da mahpuslar tahliye edildikten kısa bir süre sonra hayatını kaybetmektedirler. En son olarak Diyarbakır Kadın Hapishanesinde Emel Haceroğlu'na ilişkin yapılan suç duyurularından da anlaşılacağı üzere; gecikmeli hastaneye çıkarıldığından yaşamını yitirmiştir. Yine Trabzon Beşikdüzü T Tipi Hapishanesi'nden yakın zamanda tahliye edilen Nevzat Çapkın da, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmiştir. Bunun yanı sıra Elazığ Hapishanesinden Zülfü Yıldırım, Urfa Hapishanesinden Bazo Yılmaz, Giresun Espiye L Tipi Cezaevinden Mehmet Candemir gibi daha birçok mahpusun ölüm haberleri alındı. Sadece 2022 yılında 50 hasta mahpusun ölüm bilgisine dair olan veriler, hasta mahpuslar açısından verilmeyen ya da geç verilen kararların yetersizliğinin en somut örneğidir."

Yalçın, "En son yine geçtiğimiz günlerde Mehmet Emin Özkan, bulunduğu hapishanede fenalaşıp hastaneye kaldırılmış, birkaç gün yoğun bakımda tutulmasının ardından yine insanlık onuruyla bağdaşmayacak şekilde elleri kelepçeli olarak hapishaneye geri götürülmüştür. Burada yine şunu hatırlatmak isteriz ki; Mehmet Emin Özkan ve Aysel Tuğluk şahsında, özellikle hasta mahpuslar başta olmak üzere hapishanelerde bulunan tüm mahpuslara uygulanan ağır hak ihlallerine bir an önce son verilmesi ve gerekli işlemlerin yapılarak tahliyelerinin önünün açılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Siyasal iktidar ve yetkililere daha fazla ciddi sağlık sorunları ve ölümler yaşanmadan gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunan Yalçın, "Sorunlara, temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılması ve mahpusların taleplerinin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulması için Adalet Bakanlığını, ulusal ve uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarını bu anlamda harekete geçmeye davet ediyoruz" dedi.