29 Eylül 2024 Pazar

Öğrencilere bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi istendi

Antep'te öğrencilere bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesini isteyen BirTek-Sen, hükümetin öğrencilerin beslenme sorununu çözecek kaynağı yandaşlarına akıttığı vurgulandı. 

Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte elektrik, su, kömür, ev kirası, ulaşım, doğal gaz, temel gıda malzemelerine zam üstüne zam geliyor. Öte yandan işçi ve emekçilere ya sefalet koşullarında çalışma ya da işsizlik dayatılıyor. Eğitim-öğretimin yeni dönemi de yeni sorunlarla birlikte başladı. Temel kırtasiye malzemeleri bir önceki yıla nazaran kat be kat arttı, kantin ürünlerine gelen  zamlar nedeniyle öğrenciler günü ya yarı aç ya da aç tamamlamak zorunda kaldı. 

Hükümet çocukların beslenme sorununu çözmek yerine yandaşlarına kaynak akıtırken, Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, "Okulda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek Hakkı" kampanyası başlattı. Kampanya ülkenin birçok noktasında karşılık bulurken Antep'te de BirTek-Sen okullarda öğrencilere bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi talebiyle Cengiz Topel Mahallesinde bulunan Hatice Karslıgil İlkokulu basın açıklaması yaptı. "Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilsin. #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek" yazılı pankart; "Zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın", "İşçi çocukları okula aç gidiyor", "Okulda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek" dövizleri taşınan eylemin metnini Ergin Sözen okudu. 

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 6-12 yaş grubunda yer alan okul çağı çocuklarının sağlıklı ve dengeli beslenmesine ilişkin raporunun sağlıklı ve dengeli beslenmenin çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimindeki önemine vurgu yaptığını hatırlatan Sözen, "Bu yaş grubundaki bir çocuğun dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için günlük 3 ana öğün ve 2 ara öğünden oluşan çeşitlendirilmiş menülerin maliyeti ortalama 1540 TL olarak açıklandı. Artık inandırıcılığını tamamen kaybetmiş olan TÜİK'e göre bile yıllık gıda enflasyonunun yüzde 90,25'e ulaşması karşısında 5 bin 500 TL asgari ücretle geçim sağlamaya çalışan milyonlarca işçi bu maliyeti nasıl karşılayacak Bakanlık ve hükümet işte bu sorunun yanıtını vermiyor" dedi. 

Çocukların beslenme sorunun çözmek için kaynak olduğunu ancak hükümetin öğrencilerin nitelikli eğitim almasının temel koşullarından olan beslenme sorununu çözmek yerine patronların milyarlarca liralık vergi borçlarını sildiğini, yandaş şirketlere kaynak aktardığını, milli eğitim bakanlığına ayrılması gereken ödeneklerin özel okullara, tarikatlara, cemaatlere hibe edildiğinin altını çizen Sözen, şöyle devam etti: "Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği'nin başlatmış olduğu Okulda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek hakkı kampanyası Türkiye genelinde emekçilerin talebi haline gelmiş durumda. Antep'ten bugün bizler de bu kampanyayı sahipleniyor ve bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiriyoruz. Hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı, yerel yönetimler bu talebe kulak tıkamaktan vazgeçin! Bütün Antepli emekçileri, şehrimizdeki sendikaları, siyasi partileri ve bütün demokratik kitle örgütlerini çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmaya bir öğün yemek hakkımızı talep etmeye ve bu talep için bir araya gelmeye, mücadele etmeye çağırıyoruz."