29 Eylül 2024 Pazar

Öcalan'ın telefon görüşmesinin ayrıntıları

PKK lideri Abdullah Öcalan, Kardeşi ile yaptığı telefon görüşmesinde Kürt ulusal birliğinin büyük ihtiyaç olduğunu belirtti, Güney Kürdistan yönetimini eleştirdi. Öcalan, HDP'nin de geniş bir perspektif ile hareket ederek örgütlülüğünü büyütmesi gerektiğinin altını çizdi.

İmralı F Tipi Hapishanesi'nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'ın aileleri ile 27 Nisan günü telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Öcalan ile Mehmet Öcalan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin detaylarına ETHA ulaştı. Mehmet Öcalan, "Telefon görüşmesini yapmak için Urfa Cumhariyet Başsavcılığına yönlendirildik. Adliye'de telefon görüşmesinin gerçekleşeceği odaya sadece beni aldılar, sadece benim telefonla görüşebileceğimi söylediler. Savcılığa ait sabit bir telefon ile yaklaşık olarak 20-25 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdik" dedi.

'SAĞLIK DURUMUM İYİ'
Görüşmenin ayrıntıları şöyle:
"Salgınından dolayı halkın endişeli olduğunu ve durumlarını merak ettiğini söyledim. Kendisi 'şuan sağlık durumunun iyi ama ilerde ne olacağını bilemem' dedi.

"Kısıtlı olan telefon görüşmesi üzerinden çok bir değerlendirme yapma imkanın olmadığını ve gündemde genel olarak neler olduğunu sordu.

'KÜRT ULUSAL BİRLİĞİ BÜYÜK BİR İHTİYAÇ'
"Güney Kürdistan'daki son gelişmelere dair 'Kürdü Kürde kırdırma politikası olduğunu ve bundan Kürtlerin hiçbir kazanımının olmayacağını' belirtti. 'Bu politikanın Türkiye halkının da çıkarının olmayacağını' söyledi. 'KDP'nin de YNK'nin de hiçbir Kürt hareketinin de, işte 'savaşırız bunun karşılığında bize devlet verirler' gibi hesapların içerisine girmemesi gerektiğini' söyledi. Bu ne kabul edilir ne de öyle olur. Ulusal birliğin esas alınması gerektiğini belirtti. 1982 yılında İdris Barzani ile on maddelik bir anlaşma yaptıklarını Talabani'nin de bu anlaşmadan haberinin olduğunu ve bu anlaşmanın güncellenebileceğini söyledi. Neçirvan, Mesrur ve Talabani'nin çocukları da şunu bilsin Kürtlerin birliği olmazsa kimse Kürtler için bir şey yapmaz, kimseye güvenmesinler uyarısında bulundu. Kürt ulusal birliğinin büyük bir ihtiyaç olduğunu herkesin görmesi gerektiğini belirtti.

'KİMSE BENİM ÜZERİMDEN HESAP YAPMASIN'
"Kendisiyle ilgili kimi yanılgılı değerlendirmeler yapıldığını 'ben burada nasıl bir mücadele verdiğimi iyi biliyorum önümüzdeki süreçte imkân olması durumunda bunlara gereken cevabı vereceğim' dedi. Kimsenin kendisi üzerinden hesaplar içerisinde olmaması gerektiğini söyledi.

'HDP KENDİNİ BÜYÜTMELİ'
"HDP'nin kendisini büyütmesi gerektiğini vurgulayarak büyük işler yapmaları, geniş bir perspektif ile hareket ederek örgütlülüğünü büyütmeleri ve güç olmaları gerektiğini aksi halde karşı tarafın onları yok edeceğini belirtti.

CEZAEVLERİNE SELAM GÖNDERDİ
"Özel olarak cezaevlerindeki bütün arkadaşlara ve halkımıza selamlarını iletti."