27 Eylül 2024 Cuma

Nurhak'ta konteyner tuvaletlere ihtiyaç var

Nurhak'ta depremin yarattığı yıkımın ardından bölgeye devlet yardımı yeni ulaşmaya başladı. Bölgeye ulaşan gönüllüler, Nurhak Belediyesinin çabaları olduğunu ancak yetersiz kaldığını anlattı. İnsanların soğuk havada battaniyelere sarılarak ısınmaya çalıştıklarını anlatan gönüllüler, en temel sorunun hijyen olduğuna dikkat çekerek hala konteyner tuvaletlerin kurulmadığını söyledi.

Nurhak'ta depremin yarattığı yıkımın ardından günlerdir sokakta kalan halkın kış koşullarına uygun çadır, ısınma, tuvalet sorunları halen çözülmüş değil.

ESP İstanbul İl Örgütü'nün çağrısına uyarak İstanbul'dan yola çıkan deprem gönüllüleri, Nurhak'ta belediyenin ilk andan itibaren çaba gösterdiğini ancak yetersiz kaldığını aktardı. Yollar uzun süre kapalı olduğu için sınırlı belediye imkanlarıyla hareket edildiğini belirten gönüllüler, sağanak yağmur ve kar yağışının sokakta kalan halkın belediye binasına sığındığını ancak bunun da çözüm olmadığını aktardı.

Bölgeye gönüllülerin tırlarla su, gıda ve giyim maddesi ulaştırdığını ancak bunların uygun şekilde dağıtımının yapılmamasının yarattığı sorunlara işaret eden gönüllüler, Nurhak'a gitmelerinin ardından çadır kurduklarını, belediye yöneticileriyle görüştüklerini ve hijyeni sağlamak için mıntıka temizliği yaptıklarını anlattı.

Depremin ardından bölgeye diğer kentlerden gönüllerin mutfak malzemesi getirdiğini, aşçılar geldiğini ve yemek hazırlanarak halka dağıtıldığını anlatan gönüllüler, devletin düne kadar bölgeye gelmediğini, bütün çalışmaların gönüllüler tarafından yürütüldüğünü vurguladı.

Dün Muş Valiliğinden yetkililerin geldiğini, bölgeye çadır ve konteyner tuvalet göndereceklerini söylediklerini, ancak halen ulaşmadığını belirten gönüllüler, bugün için en acil ihtiyacın hijyenin sağlanması, konteyner tuvaletlerin kurulması olduğuna dikkat çekti. Çadırların yeni yeni kurulmaya başlandığını paylaşan gönüllüler, "Çadırlar kış koşullarına uygun değil. Isıtıcı sorunu var. İnsanlar bu kış koşullarında battaniye ile ısınmaya çalışıyor. Elektrik bağlanmış değil. Tek jeneratör var. Bunu da belediye kurmuş. Devletin AFAD'ın getirdiği bir şey yok" dedi.