26 Eylül 2024 Perşembe

'Newroz ateşiyle Dehakların saltanatına son vereceğiz'

Newroz ateşleri Marmara bölgesinde de yakıldı. İktidardan hesap sorulacağı kaydedilen Kocaeli, Bursa ve Tekirdağ Newrozlarında, Dehakların saltanatına son verileceği vurgulandı. Sakarya'da ise depremde katledilenler anısına bir anma etkinliği düzenlendi.

Kocaeli, Bursa ve Tekirdağ'da bir araya gelen binler Newroz kutladı. Maraş merkezli gerçekleşen depremlerde iktidarın ihmali sonucu katledilen on binlere atfedilen Newroz, "Her der Newroz, her dem azadî" şiarıyla gerçekleşti. Sakarya'da ise HDP Sakarya İl Örgütünde düzenlenen Newroz etkinliğinde depremde katledilenler anıldı.

KOCAELİ
Kocaeli'nde halk, Gebze ilçesindeki Mevlana kapalı pazar alanında bir araya geldi. Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen 7'den 70'e herkesin katıldığı Newroz alanı, "Her der Newroz, her dem azadî", " Newroz ateşiyle özgürlüğe", "Newroz zalim Dehak'ların saltanatına son verecektir", "Çağdaş Kawaların izinde Newroz ateşini büyütüyoruz" ve "Newroza gelê şoreşger pîroz be" pankartları ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti bayraklarıyla donatıldı. "Bijî Serok Apo", "Bijî berxedana zindana", "Kürdistan goristan jı bo faşistan", "Berxedan jiyane", "Hükümet istifa", "HDP halktır halk burada" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganlarının atıldığı Newroz, saygı duruşuyla başladı.

Ardından katılımcılar sahneye çıkarak halkı selamladı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, tüm engellemelere rağmen halkın Newroz alanını doldurduğunu belirterek, "Bu ülkede tecrit yok mu? Bu laftan nasıl rahatsız olursunuz. Biz bu tecridi bitireceğiz" dedi. Daha sonra Kandıra F Tipi 1 No'lu Hapishanesinde tutsak HDP Gebze Eşbaşkanı Damla Bağcı'nın gönderdiği mektup okundu. Bağcı, mektubunda şunları belirtti: "Kurtuluş bizim ellerimizde,  şuan tarihi bir süreçten geçmekteyiz en son yaşanan deprem felaketi hepimizi derinden etkiledi. Acımız halen çok taze. Newroz'u buruk ama bir o kadar umutlu karşılıyoruz. Bu sisteme dersini sandıkta verip hep birlikte özgür günlere kavuşacağız."

Mektubun okunmasının ardından Mazlum Doğan'ın ağabeyi Fevzi Doğan, Barış Anneleri ve kadınlar tarafından Newroz ateşi yakıldı.

Daha sonra konuşan Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, örgütlü halk mücadelesinin önemine dikkat çekti. Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eş Sözcüsü Kezban Konukçu da, "İnsan hayatını yok sayan sistemi değiştirmemiz için başımızdaki beladan kurtulmamız lazım. Başta kadınlar olmak üzere halkımız bize bu inancı veriyor. Haklarımızı helal etmeyeceğiz, hesaplaşacağız" diye belirtti.  Son olarak konuşan HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, Newroz'un hesap sorma günü olduğunu ifade ederek, "Bugün Kürt halk önderi şahsında tüm Kürtlere tecrit uygulanıyor. Kürt sorunu anca diyalogla çözülür diyaloğun yolu da bellidir yol İmralı'dan geçiyor" dedi.

Newroz, sanatçı Şahîn Farqîn'in seslendirdiği ezgilerle son bulurken, kitlenin dağılımı esnasında Yeşil Sol Parti İlçe Yöneticisi Ferdi Fatah Çiftçi ile 13 yaşındaki Beyza Nur Özmen'in gözaltına alındığı belirtildi.
 
TEKİRDAĞ
Tekirdağ'da, Newroz HDP öncülüğünde Ergene ilçesinde kutlandı. Yöresel kıyafetleriyle Newroz alanında bir araya gelen halk Newroz halayına durdu. Alandan sık sık, "Bijî Newroz", "Newroz pîroz be" sloganları yükseldi. Tekirdağ'daki Newroz, yapılan konuşmaların ardından son buldu.

Halkın dağılımı esnasında ise 1 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
 
BURSA
Bursa'daki Newroz'un adresi ise Arabayatağı pazar alanı oldu. 7'den 70'e her yaştan katılımın olduğu coşkulu Newroz'da, giyilen yöresel kıyafetler, alanda renkli görüntüler oluşturdu. Yeşil Sol Parti ve HDP bayraklarıyla süslenen alana "6 Şubat 2023 Yastayız", Edî bes e, geçinemiyoruz" ve "Faşizme karşı halkın iradesini savunuyoruz" pankartları asıldı. Binlerin bir araya geldiği Newroz'da binlerce kişi hep bir ağızdan "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî berxwedana zindanan" ve  "Jin, jiyan, azadî"  sloganları atıldı.

Saygı duruşuyla başlayan Newroz'da daha sonra HDP Bursa İl Eşbaşkanı Ceylan Erol halkı selamladı.

Ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 14 Mayıs seçimlerini hatırlatarak, "Bu seçimler sadece cumhurbaşkanlığı seçimi değil, aynı zamanda bir parlamento seçimidir. Bursa'dan muhakkak bir milletvekili çıkaracağız. Bursaspor'un Amedspor üzerinden ortaya koyduğu ırkçılığı, açtığı pankartların hesabını soracağız" dedi.

Daha sonra Emek ve  Özgürlük İttifakı bileşeni partiler birlikte sahneye çıkarak, halkı selamladı. Newroz, Gölgedekiler Grubu'nun sahne almasıyla sona erdi.

Newroz alanından ayrılan gençler, "Bijî Serok Apo" sloganıyla Ulus Caddesi'ne doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

SAKARYA
HDP Sakarya İl Örgütü, depremde katledilenler anısına Newrozda bir anma düzenledi. Birçok kişinin katıldığı anmaya, deprem bölgelerinin isimleri asıldı. Mumların da yakıldığı anmada, "Newroz ateşiyle özgürlüğe, Her dem Newroz her der azadî' pankartı asıldı. Emek Partisi (EMEP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) katıldı.

HDP Sakarya İl Eşbaşkanı Fesih Sayar, Newroz'un bütün sıcaklığıyla gelenleri selamladığını dile getirdi. Newroz'un "Newroz ateşi özgürlüğe" şiarıyla kutlandığını hatırlatan Sayar, bu sene Newroz ateşinin etrafında adaletin ve barışı sesini haykırdıklarını belirtti. Sayar, "Binlerce yıldır direnişin ve yeniden doğuşun sembolü olarak kutlanan ve başta Kürt halkı olmak üzere bütün Ortadoğu halklarının kendi politik, kültürel taleplerin yeniden hatırlatma ve beyan etme dönüşen Newroz'u, bu yıl deprem felaketini nedeniyle ağır bir yıkım ve acının gölgesinde karşılıyoruz. İktidar tarafından neredeyse görmezden gelinen deprem mağdurlarının acılarını acılarımız sayıyor, 2023 Newrozu'unu, direnişle, isyanla ve başkaldırıyla mücadele günü olarak kutluyoruz" ifadelerini kullandı.

2023 Newroz'u aynı zamanda depremde yıkılan yaşam alanlarının yeniden kuruluşunun ahlaki bir görev olduğunu söyleyen Sayar "Bunun yanında 2023 Newrozu'nda da yaşanan bu büyük yıkımın ve büyük kayıpların asıl sebebi olan günümüz Dehakların hesap sorma ve onlara karşı mücadele günü olarak görmeliyiz" dedi. Newroz'un sadece doğanın dirilişini gösteren bir gün olmadığını sözlerine ekleyen Fesih, "Newroz aynı zamanda doğaya ve insanlığa karşı büyük suç işleyen egemenlerden hesap sorma günüdür. Tüm yaşananlara rağmen umudumuzu ve inancımızı diri tutuyoruz" dedi.