27 Eylül 2024 Cuma

Nebioğlu kardeşler ve Sevmiş serbest bırakılsın

İHD İstanbul ve Ankara şubeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. İstanbul'daki eylemde, hasta tutsaklar Fırat ve Emrah Nebioğlu kardeşlerin, Ankara'daki eylemde ise Gıyasettin Sevmiş'in serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri "F Oturumu" eyleminin 566'ncısını dernek binası önünde gerçekleştirdi. Açıklamaya hasta tutsakların yakınları da katıldı.

Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde, "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpuslar Fırat ve Emrah Nebioğlu serbest bırakılsın" pankartı açılırken, sık sık "Hasta tutuklular serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganları atıldı. Bu haftaki eylemde Diyarbakır T Tipi Hapishanesinde bulunan hasta ve engelli tutsak Fırat Nebioğlu ile Antalya S Tipi Hapishanesinde bulunan hasta ve engelli tutsak Emrah Nebioğlu kardeşlerin durumuna dikkat çekildi.

AYRIMCI GENELGEYE TEPKİ
Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şubesi üyesi Mukaddes Şamiloğlu, Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan hasta tutsaklarla ilgili genelgenin ayrımcı olduğuna dikkat ekti. Genelgeden hemen sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "28 Şubat" davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Kılıç ile Kenan Deniz ve adli tutuklu Osman Kartal'ın cezasını kaldırdığını aktaran Şamiloğlu, tutsaklar arasında yapılan ayrımcılığa tepki gösterdi.

BÖBREK NAKLİ YAPILMIYOR
Fırat ve Emrah Nebioğlu kardeşlerin durumuna ilişkin bilgileri paylayan Şamiloğlu, Fırat Nebioğlu'nun 7 yıldır tutuklu olduğunu ve böbrek yetmezliği, ağır görme ve işitme kaybı, felç ve kronik hastalıkları nedeniyle yüzde 60 engelli olduğunu, böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı olduğunu aktardı, hayatta kalabilmesi için bugüne kadar yaptığı 3 böbrek nakli başvurusunun sonuçsuz kaldığını söyledi.

ATK: CEZAEVİNDE KALABİLİR
Nebioğlu'nun 6 aydır tedaviye cevap vermediğini, infazının ertelenmesi için ATK'ye sevk edildiğini belirten Şamiloğlu, ATK'nin oybirliğiyle "cezaevinde kalabilir" raporu verdiğini hatırlattı. Şamiloğlu, "Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu, neredeyse klinik hiçbir değerlendirme yapmadan sadece eski raporların özetini çıkartarak, 14 Mart 2022 tarihinde hasta mahpusun tedavisine cezaevi şartlarında devam edebileceği kararı almıştır. Oysa bu değerlendirmelerin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği engellilik sınıflamasını kullanarak hasta mahpusların yalnızca mevcut hastalığı değil; bulunduğu koşullar, hastalığın neden olduğu sorunlar, hastalığın gündelik yaşantıya etkisi ve aldığı sosyal desteğin hastaya özgü ve gerçeğe yakın olarak yapılması gerekmektedir" dedi.

HAPİSHANE BÖBREK NAKLİ İÇİN SEVKE YANIT VERMİYOR
Nebioğlu'nun sağlık sorunlarından kaynaklı haftada 2 gün hastaneye diyalize götürüldüğü bilgisini veren Şamiloğlu, Batman Eğitim Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu'nun uygun donör bulunduğunu bildirmesine rağmen, hapishane yönetiminin sevk talebine yanıt vermeyerek ölüme terk ettiğine dikkat çekti. Şamiloğlu, avukatının hapishane savcısına ilettiği talebin ardından savcılığın sevk işlemlerinin başladığını şifahen belirtmiş olduğun, ancak Fırat Nebioğlu halen sevk edilmediğini vurguladı.

YÜZDE 94 ENGELLİ OLMASINA RAĞMEN SERBEST BIRAKILMIYOR
Emrah Nebioğlu'nun ise başına isabet eden kurşun nedeniyle felç kaldığını ve yüzde 94 engelli olduğunu aktaran Şamiloğlu, Nebioğlu'nun felç ve yaralanmaya bağlı olarak ciddi kas gücü kaybı, göz kayması, işitme kaybı ve yüksek tansiyon sorunları yaşadığını belirterek, tek başına yaşamını sürdüremeyeceğine dikkat çekti. Şamiloğlu, Fırat ve Emrah Nebioğlu kardeşlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

'WİLSON HASTASI GIYASETTİN SEVMİŞ SERBEST BIRAKILSIN'
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdikleri 438. hafta eyleminde Gıyasettin Sevmiş'in durumuna dikkat çekti. Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak Sevmiş'in, karaciğer, beyin ve gözde daha belirgin olmak üzere, vücutta aşırı miktarda bakır birikimiyle meydana gelen Wilson hastalığına yakalandığı belirtildi.

Hapishanelerdeki hijyenik olmayan koşullar ve besin değeri düşük beslenme sonucunda hastalığın ilerlediğine işaret edilen eylemde, hastalığın ilerleyerek karaciğer sirozuna sebep olduğu, Sevmiş'in tedavi için gerekli ilaçlara da hapishane koşulları nedeniyle erişemediği belirtildi.

Eylemde, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 11 Mart 2014'te "cezaevinde kalamaz" raporu verdiği Gıyasettin Sevmiş'in bir an önce serbest bırakılması istendi.