29 Eylül 2024 Pazar

Nagihan Akarsel kadınların omzunda son yolculuğuna uğurlandı

Süleymaniye'de suikastle katledilen araştırmacı yazar ve gazeteci Nagihan Akarsel, askerin bütün engellemelerine rağmen yüzlerce kişi tarafından doğduğu Gölyazı köyünde defnedildi. Akarsel'in mezarı başında konuşan kadınlar mücadeleyi büyütme sözü verirken, cenaze törenini izlemek için köyde bulunan gazeteciler Dilan Babat ve Fırat Arslan gözaltına alındı.

Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde 4 Ekim'de uğradığı suikast sonucu katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi, gazeteci ve yazar Nagihan Akarsel, bütün engelleme çabalarına rağmen doğduğu Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Gölyazı köyünde defnedildi. Dün akşam saatlerinde Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan cenaze, bu sabah Konya'ya vardıktan sonra otopsi işlemleri için Konya Şehir Hastanesi'ne götürüldü. Cenaze, otopsi işlemlerinin ardından Gölyazı'ya doğru yola çıktı.

ASKER ABLUKASINA RAĞMEN KİTLESEL KARŞILAMA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Fatma Kurtulan, Dilşat Cambaz Kaya, Abdullah Koç ve Abdullah Tiryaki'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de cenazeyi karşılamak için dün Gölyazı'ya geldi.

Gölyazı köyüne cenazenin varması öncesi askerler tarafından abluka altına alınırken, köye gelenler de kimlik kontrolünden geçirildi. Askerlerin engelleme çabalarına ve tehditlerine karşın cenaze köyün girişinde kitlesel olarak Akarsel'in fotoğrafları, zılgıtlar ve "Jin, jîyan, azadî" sloganıyla karşılandı.

GAZETECİLER BABAT VE ARSLAN GÖZALTINA ALINDI
Akarsel'in cenaze törenini takip etmek için köyde bulunan JINNEWS muhabiri Dilan Babat ve Mezopotamya Ajansı muhabiri Fırat Can Arslan ise gözaltına alındı.

Akarsel'in cenazesi kadınların omzunda taşınırken, yüzlerce kişi "Jin, jîyan, azadî", "Şehid namirin" sloganlarıyla mezarlığa kadar yürüdü. Yakalarına Akarsel'in fotoğraflarını takan kadınlar, uzun bir süre ağıt yaktı. Kadınlar, Akarsel'in kendilerine büyük bir miras ve mücadele bıraktıklarını ifade etti. 

'NAGİHAN HEPİMİZİZ'
Akarsel'in mezarı başında konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Nagihan hepimiziz. Nagihan'ı katletmiş olabilirler. Bizler Nagihan'ın yoldaşları olarak onun bıraktığı mirası devralıp, sonuna kadar mücadelesini sürdüreceğiz" dedi.

Asker ablukası ve engellemelerine rağmen Akarsel'in cenazesi, sloganlar eşliğinde defnedildi. Akarsel'in mezarına karanfiller ve mor şal bırakan kadınlar, daha sonra aile evine geçti.

Akarsel ailesi, taziyeleri evinde kabul ediyor.