27 Eylül 2024 Cuma

Mutlak tarım arazisi Veliköy OSB'ye açıldı

Veliköy'ün tamamen OSB olması yönünde plan değişikliğine gidildi. Hava kirliliği yüksekken, su krizi ve kuraklık, gıda krizi varken "kamu yararı" adı altında yapılan değişiklik sağlıklı yaşam hakkını ihlal edecek. Polen Ekoloji Kolektifi üyesi avukat Sümeyye Elis Yıldızlı ETHA'ya yaptığı değerlendirmede, "Birçok sorun var ama temel mesele kamu yararı. Neyin kamu yararından bahsediliyor" dedi.

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesi, Veliköy mahallesinde bulunan Veliköy Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) Trakya alt bölgesi Ergene havzasında 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı'nda (ÇDP) gösterilmediği belirtilerek bölgede faaliyet gösteren sanayi firmalarının ÇED başvurularında sorunlar yaşanması nedeniyle plan değişikliğine gidildi ve anılan OSB alanının 1/100.000 ölçekli ÇDP'ye işlenmesine karar verildi.

'30 YIL ÖNCE YÜZÜLEN ERGENE ŞİMDİ ATIK SUYU'
Veliköy'ün tamamen OSB olması yönündeki plan değişikliğinin 4 sayfalık gerekçeli kararında değişikliğin kamu yararına olduğu iddia edildi. İstanbul'un sanayisizleşme projesi nedeniyle Ergene yok olma eşiğinde. 20-30 yıl öncesine kadar balık tutulan, yüzülen Ergene nehri atık suyu haline geldi.

'YER ALTI SUYUNUN SEVİYESİ AŞAĞILARA ÇEKİLDİ'
Plan değişikliğini inceleyen Polen Ekoloji Kolektifi üyesi avukat Sümeyye Elis Yıldızlı, "Söz konusu raporda yer altı suyunun yer üstü seviyesinin iyice aşağı çekildiği görülüyor. Su probleminin olacağı da yazıyor. Sayfalarca olan bir rapor ama somut bir şey yok, 'bu konuyla filanca idare ilgili', 'filanca ilgili olur verdi proje yapılıyor' deniyor" dedi.

'HAVA KİRLİ, SU KRİZİ VE KURAKLIK, GIDA KRİZİ VAR'
Söz konusu alanın mutlak tarım arazisi olduğunu ve OSB'ye açtıklarına dikkat çeken Yıldızlı, "Ayçiçek, buğday kapsamında yoğun tarım yapılan bir alan. Bir taraf mera bir taraf sanayi. Kirlilik yoğun, zaten su krizi ve kuraklı var, gıda krizi  de var. Plan değişikliğine itiraz yapıldı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

'ORTADA KAMU YARARI YOK'
Yıldızlı, şöyle devam etti: "Öncelikle burada bir kamu yararı yok. İdare yaptığı her işlemde kamu yararını öngörmeli. Bütün sorunlar ortaya konmuş ama neden bu seçim yapıldığına dair kamu yararı ortaya konmamış. Buradaki idari işlemlerin sahip olması gereken kamu yararı unsurundan bihaber, sağlıklı yaşam hakkının ihlali var. Zaten tarım alanlarını, gıdaya erişimi etkiliyor. Ama temel mesele kamu yararı, bu kadar sorun varken sen hangi kamunun yararını irdeliyorsun. 4 sayfalık gerekçeli raporda tek bir satır gerekçe yok" dedi.