27 Eylül 2024 Cuma

'Müslüm Cevahir Vurucu serbest bırakılsın'

İnfazı yakılan devrimci tutsak Müslüm Cevahir Vurucu için basın açıklaması düzenleyen PŞTA, "Çeşitli bahanelerle tutsakların tahliyesinin engellenmesini kabul etmiyoruz. Müslüm Cevahir Vurucu şahsında tahliyesi engellenen tutsaklar derhal serbest bırakılmalıdır diyoruz" ifadelerini kullandı.

Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri (PŞTA), Elazığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutulan devrimci tutsak Müslüm Cevahir Vurucu'nun infazının yakılmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesinde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Partizan üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Züleyha Gülüm, Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Tuba Apaydın, devletin içeride tutsaklara, dışarıda ise tutsak yakınlarına dönük yıldırma politikalarını sürdürdüğünü kaydetti. Pek çok hak ihlali ve işkencenin yanı sıra özellikle son dönemde infaz yakmaların çoğaldığına işaret eden Apaydın, son olarak 26 Ocak'ta tahliye edilmesi gereken Müslüm Cevahir Vurucu'nun, İdare Gözlem Kurulu kararıyla infazının yakıldığını söyledi. 

Vurucu'ya kurul görüşmesinde pişman olup olmadığı, bulunduğu hücrede neden kaldığı, neden psikoloğa çıkmadığı, neden cami hocası ile görüşmediği şeklinde sorular sorulduğunu aktaran Apaydın, kararda Vurucu'ya 44,75 puan verildiğini ve 0,25 puan nedeniyle "iyi halli" olarak değerlendirilmediğini dile getirdi.

Vurucu'nun yanı sıra çok sayıda tutsağın da tahliyesinin engellendiğine işaret eden Apaydın, son dönemde Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde Ferit Oran'ın, Afyonkarahisar 1 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde Şevket Bilici'nin, Diyarbakır 1 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde son 2 yıl içinde 8 tutsağın, Kocaeli Kandıra T Tipi Hapishanesi'nde Songül Bağatır'ın, Giresun Espiye L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde Ercan İşcan'ın tahliyesinin, "pişman olmadıkları" gibi gerekçelerle engellendiğine dikkat çekti.

Bu kararlarla tutsakların temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğinin altını çizen Apaydın, şöyle devam etti: "Bağımsız ve tarafsız kişiler tarafından oluşmayan bu kurulların verdiği kararların hukuki hiçbir dayanağı yoktur. 'Cami hocası ile görüşmeme'nin iyi hal değerlendirmesinde olumsuz kriter olarak belirtilmesi temel hak ve özgürlükler arasında yer alan din ve inanç özgürlüğüne yönelik bir müdahale olup aynı zamanda ayrımcılığa da sebep olmaktadır. Çeşitli bahanelerle tutsakların tahliyesinin engellenmesini kabul etmiyoruz. Müslüm Cevahir Vurucu şahsında tahliyesi engellenen tutsaklar derhal serbest bırakılmalıdır diyoruz."

GÜLÜM: GÖZLEM KURULLARI KEYFİ KARARLARIN ARACI OLDU
HDP milletvekili Züleyha Gülüm, hapishanelerde hak gaspları ve infaz yakmaların inanılmaz boyutlara ulaştığını söyleyerek, İdare Gözlem Kurulları'nın tarafsız ve bağımsız olmayan, iktidarın hapishanelerdeki keyfi uygulamalarının aracı olduğunu kaydetti. "Gelinen noktada hepimiz görüyoruz ki bütün cezaevleri için tutsakları cezaevinde, ceza süresi dolmasına rağmen tutmanın bir aracı haline geldi" diyen Gülüm, bu kurulların bağımsız bir yargı olmamasına güvenerek keyfi kararlar aldığını vurguladı. 

Cevahir Vurucu'nun durumunda da çoklu bir hak ihlalinin söz konusu olduğunu söyleyen Gülüm, kararın tümüyle hukuksuz olduğunun altını çizdi. Hapishanelerin baskı ve tecrit üzerine kurulu bir politikayla yönetildiğini kaydeden Gülüm, bu durumun tüm toplumu ilgilendirdiğini vurguladı ve herkesi hapishanelere ses olmaya çağırdı.

YILDIRIM: DEVRİMCİ TUTSAKLARIN SESİNİ DIŞARI DUYURMALIYIZ
TDİ adına söz alan Fatma Yıldırım, gözlem kurullarının keyfi kararları sonucu infaz yakmaların son dönemde yoğunlaştığına dikkat çekti. "Zindanlar mücadelesi sınıflar mücadelesinin en keskin olduğu şu süreçte çok yoğun bir şekilde öne çıkmakta" diyen Yıldırım, ancak devrimci tutsakların sesini dışarıya taşımakla hapishanelerdeki baskının son bulacağını vurguladı.