27 Eylül 2024 Cuma

Murat Karayılan: Kürdistanın her eyaletinde savaş sürüyor

Stêrk TV'de programa katılan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan Medya Savunma Alanları'nda büyük bir savaş yaşandığına dikkat çekti. Ahmet Şoreş ve Firat Newal'i de anan Karayılan, savaşın halen sürdüğünü belirterek gerilla direnişini sahiplenmeye çağırdı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik ağır bir saldırı olduğunu belirten Karayılan, Kürdistan'da ve dünyada tecride karşı yapılan eylemlerin önemli ama yeterli olmadığını kaydetti. Karayılan, işkence sisteminin kırılması için eylem ve etkinliklerin daha da güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Stêrk TV'nin 'Özel Programı'nda soruları yanıtladı. Heseke'de SİHA saldırısında ölümsüzleşen MLKP komutanlarını anan Karayılan, "Türk devletinin saldırılarında 2 MLKP'li dost ve yoldaşımız şehit düştü. Öncü, komutan yoldaşlarımızdı. Heval Ahmet Şoreş ve Firat Newal'i saygı ile anıyorum" dedi. Karayılan sömürgeci Türk ordusuyla süren savaşta; Cudi, Gabar ve Besta'da ölümsüzleşen HPG, YJA Star ve komutan ve savaşçıları Harun, Hogir, Evrim, Rojbîn ve Melsa Muş'u andı.

'ULUSLARARASI KOMPLO ZİNCİRİNİN KIRILMASI İÇİN TECRİTE KARŞI MÜCADELE YÜKSELTİLMELİ'
Tecrit saldırılarına ilişkin konuşan Murat Karayılan PKK Lideri Abdullah Öcalan yönelik ağır bir saldırı olduğuna dikkat çekti. Saldırıların psikolojik işkence ve ağırlaştırılmış tecrit yöntemi ile yapıldığını söyleyen Karayılan, bu tecridin sadece bir kişiye yönelik olmadığını aynı zaman da halka yönelik olduğunu belirtti. Karayılan, "Kürt halkının özgürlüğüne, geleceğine, Türkiye demokrasisine, hukuk ve adaletine ve bölge halklarına yönelik bir tecrittir" dedi. Tecritle birlikte Kürdistan'da soykırım siyaseti sürdürüldüğünün altını çizen Karayılan, şöyle devam etti: "Bu kamuoyu, halkımız ve dostlarımız tarafından anlaşılmış durumda. Bundan dolayı son süreçte ciddi tepkiler de gösteriliyor. Bugün Türk devletinin ahlaksız ve adaletsiz siyasetine karşı bir mücadele yürütülüyor."

Halklara eylemleri sürdürme çağrısı yapan Karayılan, tecride karşı yapılan eylemlere dikkat çekti, yapılan eylemlerin kamuoyu oluşturduğunu söyledi ve "Eylemlerin geldiği aşama iyi ama yeterli değil" dedi. Tecride karşı mücadeleye ilişkin ise Karayılan, "Uluslararası komplo zinciri ve işkence sisteminin kırılması için eylem ve etkinliklerin daha da güçlü bir şekilde devam etmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

'SAVAŞ SÜRÜYOR'
Medya Savunma Alanlarında yürütülen savaşın son durumuna dair soruyu yanıtlayan Karayılan Zap'ta süren savaşa ilişkin şu aktarımları yaptı: "Türk devleti, başarısızlığını gizlemek için hem programlar hem de açıklamalar yapıyor. Tartışmalar yürütülüyor. Kürtler tarafında da bazı yorumlar yapılıyor. Durumun iyi anlaşılmadığını görüyoruz. Düşmanın Zap'tan kaçıp gittiğini söylemek doğru değildir ama her yeri işgal ettiler, her yere hakim oldular demek de yanlış. Tek bir gerçek var, şu an bir savaş var ve bu savaş sürüyor. Bazı yorumlarda savaşın bittiği, artık durumun daha rahat olduğu söyleniyor ancak öyle değil. Elbette hem rehavet yaratıyor hem de gerçekler anlaşılmıyor. Bu, bizim de eksikliğimiz olabilir. Biz de durumun iyi anlaşılmasını sağlayamamışızdır. Öncelikle şunu söyleyeyim. Bugün Kuzey'de yaşanan savaş her eyalette yaşanıyor. Ve şimdi Zap, Metîna ve Avaşîn'de yaşanıyor."

Savaşı Türk devletinin başlattığını vurgulayan Karayılan gerillanın savunma yaptığını söyledi ve "Siyasi çözüme inanıyoruz ama Türk devleti çözüm masasını devirdi ve bize saldırı başlattı" ifadelerini kullandı. Türk devletinin Misak-ı Milli planını amaçları doğrultusunda Kürt halkının kazanımlarını işgal edecek bir konsept olarak geliştirdiğini vurgulayan Murat Karayılan "Bu temelde 2015-2016'dan itibaren Kuzey ve Güney Kürdistan'a yönelik saldırılar planlamıştır. Gerçek budur. Bize karşı tek taraflı bir saldırı var ve bizim savaşımız da kesinlikle bir savunma savaşıdır, Kürdistan topraklarını savunma savaşıdır, kutsal toprakları savunma savaşıdır. Bugün verilen savaş böyledir " dedi.

'GERİLLA MEŞRU SAVUNMA HAKKINI KULLANIYOR'
2020'de yaşanan Heftanîn savaşının bir yıl sürdüğünü hatırlatan Murat Karayılan, 2021 ve 2022'de sömürgeci Türk devletinin Avaşîn, Zap alanlarına ve Metîna'nın bir bölümüne işgal saldırıları başlattığını kaydetti. İşgal saldırılarına karşı gerillanın direnişe geçtiğini ifade eden Murat Karayılan; "Bu direnişle Başûrê Kürdistan topraklarını koruyoruz. Eğer korumasaydık, Garê'den, Maxmur'a ve Şengal'e kadar Kürdistan topraklarını işgal edeceklerdi. Askerlerini ve Başîka'daki güçleri birleştirmek istedi. Plan buydu. Şimdi neden Başîka'dan çekilmiyor? Irak devletinin birkaç yıl önce talep etmesine rağmen çekilmiyorlar. MİT'i gizlice Kerkük'e yerleştiriyor. Önlerinde bir plan var. Bu planı 'terörle mücadele ediyoruz' adı altında saklıyorlar. Gerçek bu" dedi. Savaşın halen devam etmekte olduğunu kaydeden Karayılan, "2022'de düşman Zap bölgesini tamamen işgal etmek istedi. Bunun için geldi. Ancak Zap'ın batısında düşman tek bir gerilla mevzisini bile ele geçirmedi. Tek bir pozisyon bile tutamadı. Tek bir tüneli bile kapatamadı. Bu yüzden yerleşemedi, kendine bir nokta seçip bütün kuvvetini oraya yığmak zorunda kaldı" ifadelerini kullandı.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan , Zap'ta ve Metîna'da süren savaşa dair ise şu bilgileri aktardı: "Girê FM dediğimiz bir yer var Zêvê köyünün arkası. Türk devleti şimdi gücünü oraya konuşlandırmak istiyor. Yolu getirdi, tankı da getirdi. Üç tepe tutmuşlar. Ama orada biz de varız, arkadaşlarımız var. Şehit Munzur Tepesi var, orada savaş var şimdi. Burası Türk devletinin yerleşmek istediği bir yer, arkadaşlarımız izin vermiyor, engel oluyor. Türk devleti o arkadaşlara karşı her türlü silahı kullanıyor. Gire FM'de kıyasıya bir mücadele yaşanıyor. Yani Zap'ın batısında Türk devleti etkisizdir, başarısız olmuştur. Orada hakimiyet kurmak istiyor ama başaramıyor. Batı tarafında Metîna var. Metîna ve Girê Hakkari'yi kapatmış ama arkadaşlarımız da oraya yakın. 25 Kasım'da arkadaşlar bir hamle başlatarak düşmana ağır darbeler vurdu. Düşmanın orada kalıp kalamayacağı kısa sürede belli olacaktır. Orada da başarısız oldular ama savaş hala devam ediyor. Zap'ın doğu tarafını da kuşatamadı. Fakat Avaşîn'den Şeladizê'ye kadar biz zincir oluşturmak istiyor. Orada Girê Mamreş tepesi var, Kurêjahro'nun sonudur. Düşman şu an tüm ağırlığını Avaşîn'in yanındaki hata vermiş durumda. Çemço'da ve Sîda köyünde şu an savaş var."

'DÜŞMANIN İŞGAL ETMEK İSTEDİĞİ HER YERDE DİRENECEĞİZ'
Zap, Avaşîn, Metîna'da başlayan savaşın üzerinden dokuz buçuk ay geçtiğini hatırlatan Karayılan, Türk devletinin Mervanîs, Werxel, Çemço, Sîda ve Şeladizê'nin arka tarafında bir zincir oluşturmak ve oraya yerleşmek istediğini söyledi. Gerillanın işgalci Türk ordusunun, Çemço, Sîda ve etrafına yerleşmesine müsaade etmediğini, söz konusu bölgelerde şiddetli bir savaş olduğunu kaydetti. Bu bölgelere KDP'nin de desteğiyle yol yapıldığını, tank topların Çemço alanına getirildiğini söyledi. burjuva Türk ordusunun Çemço alanının tamamına sınır karakollarından havan topu atıldığını, zaman zaman uçaklar ve tanklar tarafından vurulduğunu buna rağmen gerillanın 29 gündür direnmeye devam ettiğini söyledi. Şehit Doğan, Şehit Botan ve Şehit Felat savaş mevzilerin de Türk ordusunun tank, obüs ve kimyasal silah olmak üzere her türlü silahı kullandığı, Çemço alanına giremediği için kimyasal silah kullandığını buna rağmen tünellere yaklaşamadıklarına dikkat çekti. Murat Karayılan; "Şehit Botan alanına her gün 10-15 defa kimyasal silah ile saldırıyorlar. Türk devleti o alanı düşürmek için bütün imkanlarını kullanıyor. Böyle büyük bir savaş var orada" dedi.

Gerillanın bu bölgede isterse o alanları rahatça boşaltabileceğini ama gerillanın bunu yapmadığını söyleyen Karayılan, şöyle devam etti: "Onlar topraklarını, Güney Kürdistan topraklarını savunmak istiyorlar. Onlar Kürdistanlı çünkü. Biz Kürdistan'ın her alanını savunacağımızın sözünü verdik. Düşmanın işgal etmek istediği her yerde direneceğiz. Bu direniş, Türk hükümeti karşısında Kürdistan bölgesel hükümetinin, Kürt siyasetinin ve Irak hükümetinin elini güçlendiriyor. Eğer bu direniş olmasaydı Türk devleti Misak-I Milli hattında durur, kimseye de kulak vermezdi. Fakat bugün herkese muhtaç. Çünkü direniş karşısında yenildi, çünkü iki yıldır Zap'ı işgal edemedi" şeklinde konuştu. Savaşan gerillanın Kürdistanlılar olduğunun altını çizen Karayılan şunları söyledi; "Güney Kürdistan'dan da birçok arkadaş var bu savaşta. Komutan Berfîn Sara Süleymaniyeli, Komutan Zerdeşt Pîranşehîr Ranyalı, Komutan Delal Şoreş Süleymaniyeli. Heval Egîd Kürdistan Xaneqînli, heval Şaho Qendîl Seyîdsadiqli. Heval Helmet Viyan, mesela şehit Viyan Soran'ın akrabasıdır. Heval Viyan Süleymaniyeli fedai eylem yapan arkadaşımızdı. Yani burada direnenler bu ülkenin, bu toprakların çocuklarıdır. Dört parça Kürdistan'dandırlar. Ve sıradan bir direniş sergilemiyorlar, her türlü yasak silaha karşı büyük bir irade ile mücadele ediyorlar, etmeye de devam edecekler."

'TÜRK DEVLETİ GERÇEKLERİ GİZLİYOR'
Türk devletinin istediği başarıyı elde edemediğini ve operasyonu sonlandırdığını kamuoyunu yanıltmak için "Zap zincirini tamamladık" açıklamasını yaptığına dikkat çeken Murat Karayılan Türk devletinin gerçekleri gizlediğini şu sözlerle aktardı: "Şu an tüm gücünü Girê FM'e yerleştirmek ve arkadaşlarımızı orada imha etmek istiyor. Girê FM ve Avaşîn'de çok çetin bir savaş devam ediyor. Türk devleti ve AKP-MHP hükümeti kamuoyuna yalan söylüyor, gerçekleri gizliyorlar. Operasyonun bittiğini söyleyerek ölümlerini de gizlemeye çalışıyorlar ama her gün askerleri ölüyor. 'Başarılı olduk' dedikleri yerde, mesela Zap'ın batı yakasında düşman cenazelerini bırakıp kaçtı. Orada cenazelerini alamadılar ve yakıp gittiler. Kısacası Türk devleti yenildi, bu doğru. Fakat yaşanan durumu hafife almamak lazım çünkü savaş hala devam ediyor ve bazı alanlar kapalı. Hala Türk askerleri ile iç içe savaşıyoruz. Durum budur."

Gerilla mücadelesinin geldiği aşamada büyük bir başarı elde ettiğini vurgulayan Murat Karayılan, "Ancak herkesin bilmesi gerekir ki bu kolay değil, büyük fedakarlıklarla elde ediliyor. Bu da Önder Apo'nun çizgisinin bilinciyle, fedai ruhla ancak başarılabilir. Yine profesyonelce savaşmakla, taktik, yöntem ve strateji yürütmekle başarılır. Bu yeni bir stratejidir ve tüm dünya için bir örnektir. Sıradan bir durum yaşanmıyor. Bugün Kürt kızları ve erkekleri burada büyük bir iradeyle tarihi bir savaş veriyorlar. Bu tarihi direnişin kazanılması için başta Başûrê Kürdistan halkımız olmak üzere dört parça Kürdistan'daki halkımızı bu direnişe sahip çıkmaya, onları yalnız bırakmamaya, destek vermeye çağırıyoruz" dedi.