26 Eylül 2024 Perşembe

Mültecilere deprem bölgelerinde ırkçılık ve ayrımcılık sürüyor

Maraş merkezli depremlerde 6 bin 660 yabancı uyruklu katledildi. Hayatta kalanlar ise deprem bölgelerinde ırkçılı, ayrımcılık, asker ve polisin işkencesine uğruyor, sivil gruplar tarafından linç edilmeye çalışıyor, en yaşamsal ihtiyaçlarına erişimi engelleniyor. HDP Milletvekili Murat Çepni, soru önergesi ve Meclis Araştırması istemiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.

On binlerce insanın iktidarın politikaları nedeniyle katledildiği, yüz binlercesinin ise açlık, yoksulluk ve sokağa mahkum edildiği Maraş merkezli depremlerde çoğu Suriyeli olmak üzere 6 bin 660 yabancı uyruklu kişi hayatını kaybetti. Ancak söz konusu illerde kayıtlı 1.6 milyonun üzerinde Suriyeli ve Suriye dışındaki uyruklardan da mülteciler bulunuyor.

ENKAZ ALTINDA KALAN KAYIT DIŞI MÜLTECİLER VAR
Depremin ilk gününden bu yana deprem bölgesindeki mülteciler hak ihlallerine, ırkçılığa uğruyor, asker ve polisin şiddetine maruz kalıyor. Bu süreçte deprem bölgesinde bulunan geçici barınma merkezleri ve Adana, Antep, Antakya, Malatya, Urfa illerindeki geri gönderme merkezlerinde de insan onuru ile bağdaşmayan olaylar yaşandı. Yoksulluk nedeniyle en kötü evlerde oturulduğu için enkaz altında kalan, kaybolan Suriyeli nüfus oran olarak oldukça yüksek.

MÜLTECİLERİN YAŞAMSAL İHTİYAÇLARINA ERİŞİMİ ENGELLENDİ
Sivil gruplar tarafından hırsızlık, yağmacılık gibi gerçek dışı açıklamalarla, mültecilere yönelik ırkçı saldırılar örgütlendiği ve mültecilere yönelik insan avına çıkıldı. Mültecilere yapılan işkencelerin görüntüleri bu grupların sosyal medyalarında kamuoyu ile paylaşıldı. Ayrımcılık ve kötü muamele; mültecilerin, çadır, yemek, su, erzak, kıyafet, hijyen malzemeleri gibi pek çok yaşamsal ihtiyaçlarına erişmelerini engellendi.

MÜLTECİLER YAKINLARINI ARAMAKTA ZORLANIYOR
Mülteciler, ırkçı saldırıların yanı sıra, yıkılan binalarında etkin arama, kurtarma çalışmalarının yapılmadığını, kendi imkanları ile yakınlarını enkazdan çıkarttıklarını, hastanelerde çok dilli bilgilendirme masaları oluşturulmadığından çocuklarını ve yakınlarını aramakta zorlanıyor. Deprem bölgesindeki geçici koruma statüsündeki mültecilere 60 gün ile kısıtlanmış bir şekilde yol izin belgesi düzenleniyor. Bu sürenin uzatılıp uzatılmayacağının açıklanması, deprem bölgesindeki geçici barınma merkezlerinde ve geri gönderme merkezlerindeki mültecilerin durumları ise şeffaf bir şekilde paylaşılmıyor.

ÇEPNİ'DEN SORU ÖNERGESİ VE MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEMİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, deprem bölgesinde mültecilerin yaşadığı sorunlara ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması üzerine soru önergesi veren ve Meclis Araştırması açılmasını isteyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.