29 Eylül 2024 Pazar

MLKP'nin 28. yılı Rojava'da coşkuyla kutlandı

TKŞ üyeleri, MLKP'nin 28'nci kuruluş yıldönümünü Qamişlo ve Dirbesiyê'de kutladı. Komünistlerin Rojava devriminde oynadığı role dikkat çekilen etkinliklerde, "Sosyalizm için mücadelemizi büyüteceğiz" denildi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo ve Dirbesiyê kentlerinde düzenlediği etkinlikler ile Marksist Leninist Komünist Parti'nin (MLKP) 28. kuruluş yıldönümünü kutladı. 

QAMIŞLO
Qamişlo'da TKŞ üyeleri, kent merkezinde düzenledikleri etkinlikte, salona devrim şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı pankart ve bayraklar astı.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, komünistlerin Türkiye ve Kürdistan kentlerindeki mücadele tarihini aktaran sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasında, emperyalist devletlerin dünyanın dört bir yanında sömürgecilik, faşizm ve erkek egemenliğinin hüküm sürmesi için büyük sermaye harcadığı belirtildi. Konuşmada, "Bu düzeni sağlayan şey işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin kanları ve sömürülen alınteridir" denildi. Konuşmada sermaye düzeninin, ezilenler tarafından yıkılacağı ifade edildi.

Konuşmanın sonunda, MLKP'nin ateş altında ve can bedeli yürüttüğü 28 yıllık mücadele kutlandı, ölümsüzleşenler anıldı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) adına konuşan Abdulhalim Osman, Rojava devriminin karanlıkta parlayan bir güneş ışığı olduğunu belirtti. Komünistlerin başından itibaren Rojava devriminin bileşeni olduğunu ifade eden Osman, "MLKP devrimin savunulması ve geliştirmesi söz konusu olduğunda birçok bedel ödedi, onlarca şehit ve gazi verdi" dedi.

Savaşın devam ettiğini belirten Osman, Rojava devriminin Ortadoğu'da kapitalizme karşı mücadelede önemli bir yeri olduğunu kaydetti. Osman, Rojava devriminin savunulması ve sosyalizme ulaştırılması için kan ve ter dökmeye devam edeceklerini belirtti. Osman, herkesi devrim için savaşa katılmaya çağırdı.

Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) adına konuşan Eylül Baran, komünizm çizgisinde yürümeye devam edeceklerinin sözünü verdi, "Şehitlerimizin yolunda olacağız. Rojava devriminin ve dört parça Kürdistan'ın zaferi için yaşasın MLKP" diye konuştu.

Etkinlikte söz alan katılımcılar da, komünistlerin Rojava devriminin savunulması söz konusu olduğunda her zaman en ön siperde yer aldığını kaydetti, "MLKP Ortadoğu için bir umut ışığıdır" dedi.

Kutlama halaylarla devam etti, sık sık "Disa disa serhildan, MLKP Kurdistan" sloganı atıldı.

DİRBESİYÊ
TKŞ üyeleri, MLKP'nin 28'nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla Dirbesiyê'de kutlama gerçekleştirdi. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, MLKP'nin mücadele tarihinden kesitler sunulan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Dirbesiyê TKŞ temsilcisi Xalid Porê yaptığı konuşmada, 28'nci kuruluş yıldönümünü tüm dünya halkları için kutladı. Porê, "Rojava devriminde MLKP'nin büyük bir rolü var. Bu topraklarda mücadele etti, onlarca şehit ve yaralı verdi. MLKP bu yüzden şehitler partisidir" dedi.

Marksist leninist fikrin, adil, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyaya açıldığını dile getiren Porê, "MLKP aynı zamanda bir kadınlar partisidir. Kadınların partide ve devrimde büyük rolleri var. Rojava'da kadınlar savaşarak şehit düştüler, siyasal ve toplumsal alanda yer alıyorlar" ifadelerini kullandı. Porê konuşmasının sonunda, "Marksist leninist ideolojinin devamcılarıyız, sosyalizm için mücadelemizi büyüteceğiz" dedi.

Etkinlikte söz alan katılımcılar, komünist hareketin devrimin savunulması ve inşasında daha fazla rol oynaması gerektiğini vurguladı, "Zafer kazanan biz olacağız" dedi.

Etkinlikte 14 Eylül 2013'te Serêkaniyê'de ölümsüzleşerek MLKP'nin Rojava devrimindeki ilk şehidi olan Serkan Tosun da anıldı.

KOBANÊ
MLKP'nin 28. kuruluş yıldönümü Kobanê'de coşkulu bir etkinlikle kutlandı. Bayraklar ve şehit fotoğraflarının yer aldığı alana "İşçilerin, kadınların ve gençlerin komünist öncüsü 28. yılında Rojava devrimini büyütüyor, Ortadoğu devrimine yürüyor" yazılı pankart asıldı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, MLKP'nin tarihini yansıtan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Etkinlikte yapılan konuşmada özgür Kürdistan dağlarında işgale karşı mücadele eden gerillalar ve hapishanelerde direnen tutsaklar selamlandı. MLKP'nin Rojava devriminin inşa ve savunmasında üstlendiği role dikkat çekilen konuşmada, devrim topraklarına yönelik saldırılar ve işgal tehditleri hatırlatıldı. Konuşmada, "İşgal tehditleri altında yaşıyoruz. Saldırılara nasıl cevap vereceğimiz nettir. Düşman nasıl saldırırsa saldırsın devrimimizi savunacağız. Partimizin birincil görevi budur. Tüm savaşçılarımız devrimin savunulması ve Kürdistan'ın özgürleştirilmesi görevini taşıyor. Şehitlerimizin yolundan yürümek ve bayraklarını en yüksekte tutmak sorumluluğumuzdur."

Kuzey ve Doğu Suriye halklarının özgürlüğünü kazandığı dile getirilen konuşmada şu ifadeler yer aldı: "Savunma, ekonomi, toplumsal ve örgütlenme alanlarında ilerlemek zorundayız. Rojava devrimi geleceğin zafer umududur. Sorunların çözümü sosyalist yurtsever çizgiye bağlıdır. İşçiden ve emekçiden, kadından ve ezilenlerden yana bir çizgi izlenmelidir. Bu çizgi kapitalizme karşı olmalıdır."

MLKP'nin bir kadın partisi olduğu vurgulanan konuşmada, "MLKP kadın devriminin kazanımlarına sahip çıkar ve savunur. Kadın devrimini sosyalizmle bütünleştirmeyi esas alır. Erkek egemen zihniyete karşı mücadele yürütür. MLKP'nin çizgisi, kadın özgürlüğünün garantisidir" denildi.

Partinin her zaman gençlerin örgütlenmesi için çağrı yaptığı vurgulanan konuşmanın devamında şunlar vurgulandı: "Düşmanımız devrimimizi zayıflatmak için her türlü saldırıyı gerçekleştirecektir. Rojava Devrimi Ortadoğu'da kadın ve ezilen halklar için özgürlüğün kapısını açmıştır. Devrim artık Ortadoğu devrimine ilerlemelidir. Devrimin en büyük ittifak gücü Ortadoğu halklarıdır. Bu çizgi Rojava devriminin geleceği ve garantisidir. Dünya halklarının gözü Rojava halklarının üzerindedir. Şehitlerimizin önünde bir kez daha söz veriyoruz, feda ruhuyla mücadele edeceğiz."

Etkinlikte Kobanê Askeri Meclisi adına konuşan Baran Kobanê, MLKP savaşçılarının DAİŞ'e karşı savaşta tüm cephelerde yer aldığını vurguladı. Baran Kobanê şunları söyledi: "Şengal'den Rakka'ya, Minbic'ten Efrîn'e MLKP'nin savaşmadığı cephe yoktur. MLKP güçleri, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı, Rojava ve tüm Kürdistan'ın savunması için hazırdır. MLKP tarihi gösteriyor ki, bugün ve gelecekte Rojava devrimini savunacak ve mücadelesini Ortadoğu devrimine doğru büyütecektir."

TKŞ adına konuşan Mirza Berxo, komünist öncünün kapitalizme ve faşizme karşı mücadele yürüttüğünü dile getirdi, "Komünist Devrimci Hareket olarak 28. kuruluş yıldönümünü bir kere daha selamlıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından halaylar çekildi, kutlama geç saatlere kadar devam etti.