27 Eylül 2024 Cuma

Mithat Sancar: Bu düzeni değiştirmek temel sorumluluğumuzdur

Hatay'ın ardından Adana'da depremzedeleri ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, OHAL ilanına tepki gösterdi, "İnsanlarımızın üzerine yıkılan bu bozuk düzeni değiştirmek temel sorumluluğumuzdur" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet Hatay’ın ardından Adana’da incelemelerde bulundu. Sancar, Adana Şehir Hastanesinde yaralıları ve yakınlarını ziyaret etti. 

Ardından depremzedeleri ziyaret eden Mithat Sancar, Yurt Mahallesinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve CHP’li Levent Gök ile görüşerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

Açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, halkın yaşadığı yıkıma dikkat çekti, "Şunu açıkça belirtmek gerekiyor. Hiçbir deprem tek başına bu kadar can kaybına ve yıkıma yol açmaz. Bir doğal afet olan depremleri, toplumsal felakete ve insanlık trajedisine dönüştüren şey bizatihi iktidarlardır, siyasi düzenlerdir" dedi. 

'ÇALIŞMALARIN GECİKMESİ CAN KAYIPLARINI ARTIRDI'
"Kurtarma çalışmalarının gecikmesi can kayıplarını artırdı" diyen Mithat Sancar, şunları söyledi: "Buradaki kayıpların fazlalığının ve yıkımın büyüklüğünün iki nedeni olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu kadar çok sayıdaki binanın yıkılmış olması öncelikle ranta dayalı imar ve şehir politikalarının sonucudur. Aynı şekilde yolsuzluk ve denetimsizlik de bu kadar sayıda binanın yıkılmasında çok önemli bir etkendir. Bundan da siyasi iktidar sorumludur. Bugüne kadar alınmayan tedbirler, buraya aktarılmayan kaynaklar, yapılmayan hazırlıklar yıkımın boyutlarının bu kadar büyük olmasının temel sebebidir. Deprem gerçekleştikten sonra acil yardım ve kurtarma çalışmalarının gecikmiş olması, hatta birçok yerde hiç yapılmamış olması da can kayıplarını artırmıştır. Hem de kurtarılabilecek binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştır."

Halkın acil hiçbir ihtiyacının karşılanmadığına dikkat çekti, "Sivil dayanışmaya izin verilseydi kayıplar daha az olacaktı" dedi.

'OHAL'İ SORUMLULUĞUNU GİZLEMEK İÇİN KULLANACAK'
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, OHAL ilanına tepki gösterdi, "Olağan yetkiler ve imkanlarla pek çok şey yapılabilirdi ama bunlar yapılmadı. Şimdi OHAL ilan etmenin hiçbir haklı ve meşru gerekçesi yok. Olağan hukuk düzeni içerisinde mevcut yetkiler kullanılarak ve imkanlar seferber edilerek tedbirler hızla alınabilirdi. Hala da alınabilir. OHAL ilanı, en fazla iktidarın sorumluluğunu gizlemek için kullanılacak bir düzen" dedi.

Meclis'te OHAL oylamasında "Hayır" diyeceklerini belirtti, dayanışmayı büyüteceklerini vurguladı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, şunları söyledi: "Bu gördüğünüz yıkıntılar dün Antakya ve Samandağ’da gördüğümüz felaket bir düzenin çöküşüdür. Rant, yolsuzluk ve denetimsizlik düzeni insanlarımızın üzerine çökmüştür. Bu düzeni değiştirmemiz gerekiyor. Bunu herkes el ele vererek, güçlerimizi birleştirerek başaracağız. Yıkılan sadece evlerimiz değil insanlarımızın üzerine yıkılan bizatihi bu çürümüş düzendir. Bundan sonra başka felaketler yaşanmaması için bu düzeni değiştirmek sorumluluğumuz var. Başka felaketler yaşamamak için bu bozuk düzeni, ranta ve talana dayalı bu düzeni ve bunun yürütücüsü iktidarı değiştirmemiz gerekiyor."