29 Eylül 2024 Pazar

MİT Başkanı Irak ve Güney Kürdistan yönetimiyle görüştü

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Fidan, Irak ve Güney Kürdistan yönetimiyle siyasi ve güvenlik yetkilileri ile bir araya geldi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Irak ve Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile görüşmek üzere Bağdat'a geldi.

Fidan, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Mustafa Kazımi, Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ve siyasi parti temsilcileri ile görüştü. Fidan daha sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri ile bir araya geldi. Rûdaw'a göre, MİT Başkanının görüşmelerde "Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunmasını" taahhüt ettiği iddia edilirken, Türk devletinin saldırısında 9 kişinin yaşamını yitirdiği Zaxo katliamına ilişkin soruşturma komisyonu kurmaya hazır olduklarını söylediği öne sürüldü.

Zaxo katliamını Türk devletinin gerçekleştirdiği kanıtlanmasına rağmen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "saldırıyı PKK'nin düzenlediğini" iddia etmişti. Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi saldırıyı Türk devletinin düzenlediğini doğrulamış ve kınamıştı.

Fidan, dün de Bağdat'ta Sünni Egemenlik İttifakı lideri Hamis Hançer ile bir araya geldi. Toplantıya Sünni Egemenlik İttifakı yetkileri ile MİT Başkanına eşlik eden heyet üyeleri de katıldı. Görüşmede, Türk devletinin Güney Kürdistan'daki operasyonlarının da gündeme geldiği belirtildi.

Şubat ayında Iraklı Sünni liderler Hamis Hançer ile Muhammed Halbusi Türkiye'yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmiş, toplantıya MİT Başkanı Hakan Fidan da katılmıştı.