29 Eylül 2024 Pazar

MİT Başkanı Fidan Suriye İstihbarat Başkanı ile görüştü

Reuters haber ajansı, bir süredir Irak'ta bulunan MİT Müşteşarı Hakan Fidan'ın, Suriye İstihbarat Başkanı Ali Mamluk ile görüştüğünü yazıştı. Görüşmenin Şam'da gerçekleştirildiği belirtildi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, 11 Eylül'de Bağdat'ta Hamis Hançer, Mustafa el-Kazımi ve Berhem Salih başta olmak üzere birçok yetkiliyle gizli görüşmeler gerçekleştirmişti. Fidan'ın bu kez de Suriye İstihbarat Başkanı Ali Mamluk ile görüştüğü öğrenildi. Reuters'ta yer alan haberde, görüşme bilgisi iki Türk yetkili ve Şam bağlantılı bölgesel bir kaynaka dayandırıldı. Görüşmenin Rusya aracılığıyla gerçekleştirildiği aktarıldı.

SURİYE TÜRKİYE YAKINLAŞMASI
Üst düzey bir Türk yetkilinin aktardığına göre; görüşmeler sırasında MİT Başkanı Fidan ve Suriye İstihbarat lideri Mamluk, iki ülkenin dışişleri bakanlarının nasıl bir araya gelebileceğini değerlendirdi. Türk yetkili, "Rusya, Suriye ve Türkiye'nin sorunlarını aşmasını, hem Türkiye'nin hem de Suriye'nin çıkarına olan bazı anlaşmalara varmasını istiyor" dedi.

Erdoğan'ın Putin ile Soçide yaptığı görüşmelerde de gündeme gelen Esad-Erdoğan yakınlaşmasının sağlanmasının istihbarat yetkilileri arasındaki görüşmelerde de gündeme geldiği belirtildi. Reuters'in haber kaynağı Türk yetkiliye göre; Rusya'nın Ukrayna'ya odaklanmak için Suriye'deki bazı askeri kaynaklarını kademeli olarak çektiği ve Türkiye'den Suriye'de "siyasi bir çözümü hızlandırmak" için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri normalleştirmesini istediği aktarıldı. Yine aynı kaynak iki ülke görüşmelerinde yaşanan zorluğun Türkiye'nin işgal ettiği bölgelerdeki çeteleri görüşmelere dahil etmeyi istemesi olduğunu belirtti.

Şam bağlantılı bölgesel kaynak ise, Rusya'nın; Ukrayna'yı işgalinde kendi pozisyonunu sabitlemek amacıyla Suriye'yi müzakerelere başlamaya teşvik ettiğini ve Fidan'ın Ağustos ayı sonunda Şam'a yaptığı iki günlük ziyaret de dahil olmak üzere, yapılan toplantıların daha yüksek düzey oturumlar için zemin hazırlamayı amaçladığını söyledi.