27 Eylül 2024 Cuma

Millet İttifakının vaatlerinden ezilenlere hayır yok

2023 yılı seçimlerine ilişkin vaatlerini açıklayan Millet İttifakının tutum belgesinde yine Kürtler, Aleviler, göçmenler hayrına bir şey çıkmadı. İktidarın savaş politikalarına, HDP'ye yönelik saldırılara her fırsatta desteğini esirgemeyen, göçmenlere yönelik düşmanlığı körükleyen ittifak bileşenleri bunları unutarak tüm sorunları çözeceklerini iddia etti.

İşbirlikçi egemen sınıfın Millet İttifakı bloku, 2023 yılı seçimlerine ilişkin koalisyon programı anlamı taşıyan vaatlerini açıkladı. Altılı Masa partilerinin ortak cumhurbaşkanı adayının seçim bildirgesini ve hükümet programının ana eksinin oluşturan Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde 9 ana başlık, 75 alt başlık ve 2 bin 300'den fazla vaat  ve madde yer alıyor.

HDP Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına "evet" oyu vererek tutuklanmasına neden olan, Kürt belediyelerine kayyum atanarak seçilmiş başkanlarının tutuklanmasına ses çıkarmayan Millet İttifak bileşenleri, kayyum siyasetine son vereceklerini iddia etti. Kürt ve devrimci kadınlara uygulanan başta tecavüz işkencesi olmak üzere işkencenin arttığı 90'larda İçişleri Bakanı olan faşist Meral Akşener'in de bulunduğu ittifakta İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerden çekilmeyeceği, çocukların istismara uğramayacağı gibi iddialar en muğlak ve cılız formüllerle yer aldı.

Restorasyoncu Millet ittifakının vaatlerinin arasında göçmen sorunun çözmek de yer aldı. İttifak bileşenleri, kendilerinin dolaysız desteğiyle başlatılan işgal ve savaşı unutarak, Suriyelileri Türkiye'den göndereceklerini öne sürdü. Her fırsatta göçmenlere yönelik nefret söylemleri ve düşmanlığı sergileyen ittifak bileşenleri mutabakat metniyle Türk şovenizminin hedefi halinegetirilen göçmenlerin yeniden sürgün edilmesini savundu.

Eğitim sisteminin en büyük sorunlarından olan anadilde eğitim ve zorunlu din dersinin kaldırılmasına asla değinmeyen ittifak bileşenleri, askeri faşist darbesinin ürünü olan YÖK'ü kaldıracaklarını söyledi.

"Hukuk, adalet yargı, kamu yönetimi, yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve denetim, ekonomi, finans ve istihdam, bilim, Ar-Ge, yenilikçilik, girişimcilik ve dijital dönüşüm, sektörel politikalar, eğitim ve öğretim, sosyal politikalar, dış politika, savunma, güvenlik ve göç maddelerini açıklayan parti temsilcileri, 13 Şubat'ta düzenleyecekleri toplantıda cumhurbaşkanı adayını belirleme hedeflerini de aktardı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti, Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal salona birlikte giriş yaptı.