29 Eylül 2024 Pazar

Metin Lokumcu davası ocak ayına ertelendi

Metin Lokumcu'nun katledilmesine ilişkin görülen davada mahkeme keşif bilirkişi taleplerinin bu aşamada reddine, tanıkların neden dinlendiğine dair açıklama yapılması için süre verilmesine, tutanak polislerinin dinlenmesine karar vererek duruşmayı ocak ayına erteledi.

Artvin Hopa'da dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın mitingi öncesi, 31 Mayıs 2011'deki protesto eylemlerinde polisin sıktığı biber gazı nedeniyle fenalaşan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin davanın sekizinci duruşması Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma iki gün olarak 26-27 Ocak 2023 tarihine ertelendi.

Mahkeme heyetinin tamamen değiştiği duruşmada Lokumcu ailesi adalet aradıklarını kaydetti.

Avukat Meriç Eyüboğlu keşifte dinlenmesini istedikleri tanıklar olduğunu bu tanıkların hepsinin Metin Lokumcu'nun o gün yanında olan insanlar olduğunu belirtti.

Mahkeme başkanı, "İki grup arasındaki mesafelerle alakalı benim de kafama takılan şeyler var. O alanın krokisi yok örneğin" dedi. Savcılık keşif talebinin reddi yönünde mütalaa verdi.

Söz alan Avukat Sercan Aran, "Hopa'da o gün kolluk barışçıl haklarını kullanmak isteyen yurttaşlara saldırmıştır. Birileri salt emir verdi diye o şey hukuka aykırı olmaz. İnsanlar meşru direnme hakları vardır. O gün o orada direnenlerde zaten yargılanmaktadır. Verilen emir hukuka aykırıdır. Emrin yanı sıra, uygulama da hukuka aykırıdır. Bekleyen insanlara aynı anda suyla, gazla saldırılmıştır. Sonucunda da Metin Lokumcu vefat etmiştir. Bu dosyada alt amirler ve emri uygulayanlar sanık ama emri veren dönemin kaymakamı ortada yok. Bu yargılama bu açıdan sakattır. Abdullah Aktaş hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz" dedi.

Avukatların beyanlarının ardından görgü tanıkları yaşananları aktardı.

Mahkeme ara kararını açıkladı. Buna göre, keşif ve bilirkişi taleplerinin bu aşamada reddine, tanıkların neden dinlendiğine dair açıklama yapılması için süre verilmesine, tutanak polislerinin dinlenmesine karar verildi. Duruşma iki gün olarak 26-27 Ocak 2023 tarihine ertelendi.