27 Eylül 2024 Cuma

Metalde 'asgari' zamda anlaşma iddiası

Türk Metal ile MESS'in bugün yapacağı görüşmede sözleşmenin imzalanacağı, zammın da asgari ücrete yapılan zam civarı olacağı belirtiliyor.

Metal işkolunda 130 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup sözleşmesinde Türk Metal ile MESS'in bugün saat 17.00'da yapacağı görüşmede sözleşmenin imzalanacağı, zammın ise asgari ücrete yapılan zam civarında olacağı belirtiliyor.

Evrensel'in haberine göre; Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ın bugün sabah sosyal medyadan yayımladığı "Bu sefer masada ben varım" mesajının ardından metal fabrikalarında hareketli saatler yaşandı. Başta Bursa olmak üzere sendikanın örgütlü olduğu illerdeki şube başkanları MESS ile Türk Metal'in bugün saat 17.00'da yapacağı görüşme için İstanbul'a çağırıldı. Temsilcilerle telefonlarla yapılan görüşmelerde ise sözleşmenin en düşük işçi ücretlerinin bir miktar artırılmasının ardından tüm ücretlere yüzde 15 zam yapılması ve sözleşmenin 2 yıl olması konusunda anlaşmaya yapılabileceği söylendi.

Evrensel'e konuşan işçiler, söz konusu rakamların asgari ücrete yapılan yüzde 15 zam civarında olduğunu söyledi. Metal fabrikalarında çok sayıda yeni işçinin çıplak ücretinin (ikramiye ve sosyal haklar çıkarıldığında) 2020 asgari ücretinin altında kaldığını hatırlatan işçiler, sözleşmenin sendikacılar tarafından işçi ücretlerine asgari ücret zammı yansıtılmadan bitirilmek istendiği ifade etti. İşçiler "Çünkü asgari ücret zammını alsa işçi, sendikanın zammının çok yüksek olmadığını görecek. Psikolojik olarak iyi zam aldık izlenimi yaratmak için sözleşmeyi şubat ayından önce bitirmek istiyorlar" dedi.