29 Eylül 2024 Pazar

Mersin eylemini gerçekleştiren Emel Hisên'in babası: Başımız diktir

Mersin'de fedai eylem gerçekleştiren gerillalardan Emel Hisên'in babası Feremez Musa Hisên, özgürlük mücadelesinin bedelsiz olmayacağını bildiklerini dile getirdi, çocuklarının soykırım ve inkar siyasetine karşı büyük bir yanıt olduklarını söyledi. Baba Hisên, "Televizyonda haberi görünce gurur duyduk, gözümüzle gördük nasıl savaşıyor. Başımız diktir" şeklinde konuştu.

Mersin'in Mezitli ilçesindeki Polisevi'nin hedef alındığı eylemde şehit düşen YJA Star gerillası Emel Hisên'in (Ruken Zelal) ailesi, eyleme ilişkin ETHA'ya konuştu.

Qamişlo'ya bağlı bir köyde yaşayan ailenin, şehadet açıklamasının ardından kurduğu taziye çadırı üç gün sürdü, ancak aile evine yönelik taziye ziyaretleri devam ediyor.

Emel Hisên ve Dilara Ürper'in fotoğraflarının asıldığı evde görüştüğümüz aile, çocuklarının eyleminin Türk devletinin Kürt halkına yönelik soykırım ve inkar siyasetine karşı büyük bir yanıt olarak kabul ediyor. Emel'in kardeşleri, Emel Hisên'in şehadeti dolayısıyla büyük hüzün yaşarken, Kürt düşmanı faşist şeflik rejiminden hesap soran eylemden gurur duyduklarını belirtiyor.

'KIZIM ŞEHİTLERİN SİLAHINI KALDIRARAK GİTTİ'
Ajansımıza konuşan baba Feremez Musa Hisên, kızının 2012 yılında devrimin hemen başında YPJ'de görev aldığını dile getirdi, ardından ise yüzünü özgür Kürdistan dağlarına çevirerek gerilla saflarına katıldığını belirtti.

Gerillanın Kürt halkının özsavunma gücü olduğu bilinciyle katılma kararından mutluluk duyduğunu dile getiren baba Hisên, kızıyla yaptığı son konuşmayı ise şöyle aktardı: "Emel bana 'Baba ben şehit arkadaşların silahını kaldırdım' dedi, ben de 'Kızım seninle başımız diktir' dedim. Öyle gitti."

'BU ONLARIN YOLUDUR, BU HEPİMİZİN YOLUDUR'
Mersin'de yapılan eylemden kısa süre içinde haberdar olduklarını aktaran baba Hisên, bir süre sonra kızının yoldaşlarının evlerine geldiğini ancak söyleyemedikleri bir şey olduğunu fark ettiğini ve kendisinin sorduğunu dile getirdi. Baba Hisên "Arkadaşları, 'Ruken ve Sara arkadaşlar birlikte şehit düştü' dediler, ben de 'onlar Kürdistan'ın şehitleridir' dedim" şeklinde konuştu.

Kürt halkının özgürlüğü için silahlı direnişi sürdürmek dışında bir seçeneği olmadığını düşünen baba Feremez Musa Hisên, Mersin eyleminini görüntülerini izledikten sonraki duygularını tarif etti. Çatışma anı görüntülerinde kızı Emel ve arkadaşı Dilara Ürper'in büyük cesaret ve kararlılık sahibi olduklarını ve savaşarak şehit düştüklerini gördüklerini belirten baba Hisên şöyle devam etti: "Bu onların yoludur, bu hepimizin yoludur. İnsan düşmana karşı durmak için silah kaldırır. Kimse bilemez hangi dakikada şehit düşecek, düşmeyecek. Televizyonda haberi görünce şehadetlerinden gurur duyduk. Çünkü gözümüzle gördük nasıl savaşıyorlar ve nasıl şehit düşüyorlar. Nasıl silah kullandığını, kendini düşmanda patlattığını gördük. Gerçekten gurur duyduk, başımız diktir."

İki kadın gerillanın ölümsüzleşmesinin tüm Kürtlerin başını dik tuttuğunu kaydeden baba Hisên, özgürlük için bedel ödemek gerektiğine işaret etti ve "Ne kadar bedel ödenirse devrim o kadar güçlenir. Bize biri şehit düştü dediklerinde gücümüz artıyor. Düşman 'Kürtleri bitirdik, kalmadılar' diye düşünmesin. Ne kadar şehit verirsek yerine başkaları geçiyor. İki kişi şehit düşünce on kişi daha onların yerine geçiyor" dedi.

Türk devletinin saldırıları karşısında verilen mücadelenin Kürtler için bir varlık yokluk savaşı olduğunu dile getiren baba Hisên, "Biz bu davayı bırakmayız. Bu dava Kürdün davasıdır ve kazanacaktır" şeklinde konuştu.

'BİZ VARIZ VE İÇİNİZE KADAR GELDİK' DEDİLER'
Kürt gençlerinin halkının özgürlüğü için dört parça Kürdistan'da silahlı mücadeleyi sürdürdüğünü belirten Feremez Musa Hisên, "Her dört parça Kürdistan'da Kürt halkının tamamı ayaktadır. Birbirine kavuşacaktır da. Kürdistan tektir. Önder Apo'nun, dağ başındaki gerillamızın emeği boşa gitmez. Biz şehadetten korkmuyoruz. Ne kadar bedel ödersek o kadar güçleniriz. Milyonlarca Kürt var, diyorlarki Kürt yok. Kimse kan akmasından mutlu olmaz. Biz mecbur kalıyoruz. Bizi yok etmek istiyorlar." diye belirtti.

Rojava'da devrimin öncü kadrolarına yönelik SİHA'larla suikast saldırılarını hatırlatan baba Hisên şunları ifade etti: "Türk devleti, Erdoğan gizli gizli uçak kaldırıp arkadaşlarımızı vuruyor, araçlarında şehit ediyor. Uçağı biz görmüyoruz bile. Ama kızımızın eylemi içlerindeydi. 'Biz varız ve içinize kadar geldik' dediler."

Kürt halkının özgürlük için mücadele yürüttüğünü kaydeden baba Hisên, "Böyle binlerce kahraman var. Özel kuvvetler var. Sadece onlar değil, Türk devletinin içinde kendini patlatmaya hazır böyle binlerce kahraman var. Şehitlerimizin izindeyiz, geri dönmeyiz. Şehitlerimizin yerini dolduracağız" dedi.