29 Eylül 2024 Pazar

Mersin Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan protesto

Bartın maden katliamını protesto eden Mersin Emek ve Özgürlük İttifakı, gerillaya kimyasal silah kullanımına da tepki gösterdi. 

Mersin Emek ve Özgürlük İttifakı, 41 işçinin yaşamını yitirdiği Bartın maden katliamını Özgecan Aslan Meydanı'nda protesto etti. "Dün Soma, Ermenek Bugün Amasra. Kader değil katliam" pankartının açıldığı açıklamada kitle sık sık "Kaza değil katliam" sloganları attı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada kitle adına basın açıklamasını Mersin Emek ve Özgürlük İttifakı'nda Esra Ergüzeloğlu okudu.

ERGÜZELOĞLU: SORUMLULARDAN MUTLAKA HESAP SORACAĞIZ
İşçi sınıfının cinayet ve katliamlara maruz kaldığını aktaran Ergüzeloğlu, sermaye ve çıkar ilişkisi kuran iktidarların "kader" söylemlerine tepki gösterdi. Ergüzeloğlu, "İşçiler, haklarını almak şöyle dursun, bir sonraki günü görebilmek için en basit iş güvenliği düzenlemelerini ve kaza önleyici tedbirleri bile isteyememektedir. Kaza, yaralanma ve ölüm durumlarında geride kalanların hak mücadelesi yıllarca sonuçsuz kalmaktadır. Bazen 'kan parası' ile bazen 'tehdit' ile meselelerin üzeri örtülmektedir. Kamuoyundan kaçırılamayacak büyüklükte olaylarda ise sağlıklı bilgiye erişim engellenmeye çalışılmaktadır" dedi.

Sorumluların mutlaka hesap vermesi gerektiğinin altını çizen Ergüzeloğlu son olarak şöyle konuştu: "Ölülerimize yaktığımız ağıtı, sorumluları aramamızı, hesap sormamızı, kötü politikaları eleştirmemizi dahi cezalandırıyorlar. Biz 'Emek ve Özgürlük İttifakı' olarak kömür politikasının baştan aşağıya yanlışlarla dolu olduğunu görüyoruz ve tek bir maden işçisinin daha bu şekilde yitip gitmesine göz yummayacağımızı söylüyoruz. Sorumlulara mutlaka hesap sorulmalı ki bu acılar bir daha yaşanmasın."

SARIYILDIZ: KİMYASAL SİLAH SAVAŞ SUÇUDUR
Ardından konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, "Katliamlar ülkesine dönen Türkiye'de her gün yeni bir faciaya şahitlik ediyoruz. Daha Soma Katliamının yasını tutarken yakın dönemde Bartın'da yeni bir facia daha yaşandı. Bu sorumluluk altında istifa etmeleri gerekirken yine kadere hasmettiler. Sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalı. Sosyal medyada görülen PKK'lilerin kimyasal silahla zehirlendiklerine dair görüntüler ortaya çıktı. Kimyasal silahların birer savaş suçu olduğunu, bunları kullananların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı.