26 Eylül 2024 Perşembe

Marksist Teori dergisinin son sayısı çıktı

Marksist Teori dergisinin yeni sayısı yayımlandı. Dergi'nin Ocak-Şubat 2023 tarihli 9. sayısı "İran: Ayaklanmalar ve Devrim Arasında" başlıklı dosya ile İran'daki devrimci sürece odaklanıyor. Dosya yazıları güncel ve tarihsel bağlamlarda İran'daki devrimci süreci marksist açıdan anlamaya ve çözümlemeye çalışıyor.

İnan Özgür, "İran'da devrim ve devrimci önderlik" yazısıyla devrimci sürecin siyasal analizini yapıyor, İran halk ayaklanmasındaki devrimci önderlik sorununa özel dikkat çekiyor. Umut Erbay "Devrim ve ayaklanmalar tarihiyle İran" başlıklı siyasal-teorik inceleme çalışmasıyla son yüzyıllık tarihteki devrim ve ayaklanmaların ışığından İran'daki devrim sürecini ele alıyor ve devrimci bir okuma yapıyor. Tarihsel perspektiften bugünkü mücadele açısından kimi devrimci sonuçları soyutluyor.

Arin Çiya "Rojhilat ayaklanması ve Kürt ulusal bilincinin parçalı karakteri" üzerine yazısında, İran'daki devrimci sürecin çok önemli ve öne çıkan boyutu olan Kürt ulusal özgürlük mücadelesi boyutunu özel olarak irdeliyor. Tarihsel akışı içinde Rojhilat ve Kürdistan özgürlük mücadelesi açısından sınıfsal ve siyasal bağlamlarda teorik-politik çözümlemeler yapıyor, güncel devrimci perspektifler sunuyor.

Nidal Güney, İran devrim sürecine gençlik hareketi ve mücadelesi açısından yaklaşıyor. "İran ayaklanmasından özgürlüğe gençliğin rolü" başlıklı yazı İran halk ayaklanmasının sürükleyici toplumsal dinamiklerinden olan gençliğin rolünü sergiliyor. Özellikle halk ayaklanmasındaki genç kadınların ileri atılan mücadelesine dikkat çekiyor.

Ziya Ulusoy, "Ulusalcılık ayaklanma karşıtlığı üretiyor" makalesinde Türkiye emekçi solunun önemli bir bölümünde İran halk ayaklanmasına karşı açığa çıkan ulusalcılık reaksiyonunu eleştiri konusu yapıyor. "İran: Ayaklanmalar ve Devrim Arasında" dosyasının son yazısı Tuncay Göçer tarafından ele alınıyor. Bir marksist tarih incelemesi olan çalışma "1945-46 Rojhilat devrimi, Güney Azerbaycan ve Rojhilat'ın işgali" başlığını taşıyor.

Dergi dosya yazılarının yanı sıra farklı konularda teorik-politik makale ve inceleme yazılarını da kapsıyor. Yaşam Uzun'un "Hayat futbola fena halde benzer", İbrahim Okçuoğlu'nun "Savaşın, enerji ve iklim krizinin tarıma etkisi", Erdener Demirel'in "120 yıl önce 'Ne yapmalı'yı yazdırtan tarihsel koşullar ve nedenler", Aydın Akyüz'ün "CHP'nin yakın tarihi" başlıklı yazıları Marksist Teori derginin 9. sayısında okurla buluşuyor.