26 Eylül 2024 Perşembe

Maraş özelinde Türkiye'deki katliamlarla yüzleşme çağrısı

Maraş katliamı ve Türkiye tarihindeki tüm insan hakları ihlalleri ve insanlık suçlarının aydınlatmak için yüzleşme ve tanıma sürecinin başlatılmasını belirten HDP Antep Milletvekili Toğrul, Maraş katliamı için Meclis'te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. 

Türkiye'nin en kanlı ve vahşi katliamlarından biri 19-24 Aralık 1978’te Maraş'ta gerçekleşti. Maraş katliamına giden süreçte provokasyon ve linç kültürü aşamaları devreyi sokuldu. Katliamlar 19 Aralık'ta Çiçek sinemasına atılan bomba ile başladı. Bu saldırının katliamın zemini hazırlansın diye gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Provokasyonun ardından Alevilerin yoğunlukla bulunduğu bir kıraathaneye de bombalı saldırı gerçekleşti. Hemen akabinde iki öğretmen katledildi, cenaze törenleri de saldırıya uğradı. 22 Aralık'ta karanlık odaklardan güç alan çete çevrelerinin propagandası sonucu saldırılar Alevilere yönelik katliam boyutuna ulaştı.

24 Aralık'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi, ancak yasağa sadece “kamu görevlileri” uydu. Böylece katliamın önü açıldı. Yüzlerce kişi katledildi, evler, işyerleri yakıldı ve talan edildi.

KATLİAMIN FAİLLERİ CEZASIZLIKLA ÖDÜLLENDİRİLDİ
Başta Aleviler olmak üzere tüm demokratik kamuoyunun beklentisi, emri verenden, uygulayana tüm sorumluların yargı önüne çıkartılıp hak ettikleri cezaya çarptırılması iken, cezasızlık politikası uygulandı. Maraş katliamına ilişkin açılan davada yarglananların bir kısmı ceza alsa d a daha sonra çıkarılan yasalarla, hapis yatmadan cezasızlıkla ödüllendirildi. Bu ödül yetmezmiş gibi katliamın başrollerinde yer alanların birçoğu sonraki süreçlerde siyaset içinde yer alarak ödüllendirildi. Maraş katliamı davasına bakan Halil Sıtkı Güllüoğlu, Ahmet Albay, Ceyhan Can adlı avukatlar ise suikast ile katledildi.

Resmi rakamlara göre, merkezden planlanan ve yerel anlamda hem mülki hem de siyasi ayakları oluşturulan Maraş katliamında 111 kişi katledildi, 176 kişi yaralandı ve 210 ev ile 70 iş yeri tahrip edildi. Fakat resmi olmayan güvenilir bilgilere göre ise 19-24 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen katliamda bey yüze yakın kişi katledildi, yüzlercesi sakat kaldı, çok sayıda kadına tecavüz edildi, işkence yapıldı, yüzlerce ev ve iş yeri tahrip edildi, binlerce insan yerinden edilerek metpropellere veya Avrupa'ya göç etmek zorunda bırakıldı.

HDP ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI İSTEDİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Maraş katliamının 41. yılında 32 ayrı yerde 100'ü aşkın Alevi ailenin evinin "kimliği belirlenemeyen" kişiler tarafından işaretlendiğine dikkat çekti. İzmir, Adana ve Mersin'de yaşanan olayları hatırlatan Toğrul, "Geçmişlerinden acı olaylarla yüzleşemeyen toplumlar, demokratik ve ortak bir geleceği inşa edemeyeceklerdir. Gününde gereğini yapamayan ve adaletin yerini bulmasını sağlayamayan devlet, Alevilere ve tüm topluma karşı özür borçludur" dedi.

Toğrul, Meclis'te bir Araştırma Komisyonu kurularak, Maraş katliamı ve Türkiye tarihindeki tüm insan hakları ihlalleri ve insanlık suçlarının aydınlatılarak bir yüzleşme ve tanıma sürecinin başlatılmasını istedi. Toğrul, Maraş katliamı özelinde oluşturulacak bir hakikat ve yüzleşme deneyiminin Şeyh Sait, Ağrı Zilan, Dersim, Çorum, Sivas, Gazi, Roboski, Zergele gibi tüm katliamların açığa çıkarılması ve yüzleşmesi için elzem olduğunun altını çizdi.