27 Eylül 2024 Cuma

Mahkeme Leyla Güven'in yurtdışı yasağını ölçülü buldu

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında mahkeme heyeti yurtdışı yasağı ve adli kontrol tedbirini ölçülü bularak yine kaldırmadı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, hakkında "örgüt yöneticiliği" iddiasıyla açılan davanın 9. duruşması Diyarbakır  9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Leyla Güven'in katılmadığı duruşmada avukatları Serdar Çelebi ve Cemile Turhallı hazır bulundu.

Duruşmada, Leyla Güven'in yaptığı Kürtçe konuşmaların tercümesi için Dicle Üniversitesi'ne yazılan müzekkereye cevap verildiği ve bilirkişi tarafından CD'lere ilişkin hazırlanan raporun dosyaya sunulduğu belirtildi. Mahkeme, Leyla Güven'in el konulan telefonun da geri verildiğini kaydetti.

Savcı, Leyla Güven hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın kendisine verilmesi talebinde bulundu.

Leyla Güven'nin avukatı Cemile Turhallı, "Müvekkilimin bir yılı aşkın süredir devam eden yurt dışı yasağı ve adli kontrol tedbirleri müvekkilim açısından cezalandırma amacına ve bazı hakları kullanmasının engellenmesine dönüşmüştür. Parlementerlik görevinden dolayı Avrupa Parlamentosundan aldığı davetiyeye katılamamıştır. Bu da seçme ve seçilme haklarından kaynaklı temel hakka doğrudan haksız bir müdahale nedeni olmaktadır. Onun dışında müvekkilimin yakın akrabalarının yurt dışında olması ve yaşadıkları sağlık sorunlarından dolayı gidip görmek istiyor fakat yurt dışı yasağı nedeniyle gidemiyor. Bu da özel aile yaşamı hakkının ihlali anlamına geliyor. Adli kontrol tedbiri bir hakkın engellenmesi amacıyla değil bir hakkın icrası amacıyla kullanılması gerekmektedir. Mahkemenin yurt dışı yasağını ve adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep ediyorum" dedi.

Leyla Güven hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının siyasi faaliyetlerini yürütmesini engellendiğine dikkat çeken avukat Serdar Çelebi ise müvekkilinin yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti verilen kısa aranın ardından, "suçun vasfı, mahiyeti" ve "dosyanın geldiği aşama" gerekçesiyle adli kontrol ve yurtdışı yasağının ölçülü olduğu belirterek, bu tedbirlerin devamına karar verdi. Dosyanın mütalaasının hazırlanmak üzere savcılığa gönderilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti duruşmayı 8 Nisan'a erteledi.