29 Eylül 2024 Pazar

LÖB: 1 Mayıs'ta en gür sesimizle sokaklarda olacağız

1 Mayıs'a ilişkin açıklama yapan Liseli Öğrenci Birliği (LÖB), "Salgın koşullarında 'evde kalamayan', her gün binlerce insanla dipdibe çalışan işçilerin ve emekçilerin sesini biz de 1 Mayıs'ta en gür sesimizle sokaklarda, 'yasaklı' meydanlarda haykıracağız" diye belirtti.

Liseli Öğrenci Birliği (LÖB), işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'a ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada "Kapitalizmin salgını Covid-19'un, Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da hızla yayıldığı bir dönemden geçiyoruz. Salgın sürecinde de krizi fırsat bilen devlet, ezilenleri sömürmeye devam ediyor. Her gün 'evde kal' çağrıları Saraydan yükselirken, işçiler, emekçiler, evde erkek şiddetiyle başbaşa bırakılan kadınlar evde kalamıyor. Salgından kurtulmanın yolu evde kalmak ya da Covid-19'a ilaç bulmak değil; bu salgına sebep olan, binlerce işçiyi dipdibe çalıştırıp ücretli izin vermeyen, insanları açlık yoksulluk ve ölüme terk eden, 'daha fazla kar' üzerine kurulu sistemi altüst etmektir" denildi.

Covid-19 sürecinde iktidar ilk etapta, 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirerek liselileri kıskaca almaya çalıştığı ifade edilen açıklamada, "Üniversite sınavının ertelenmesi nedeniyle bazı eleyici konular çıkartıldı. Bunlar ise lise öğrencileri arasındaki rekabeti daha da arttırdı. Covid-19'un ikinci haftasında EBA'dan başlatılan uzaktan eğitim, birçok öğrenciyi dışta bırakan bir 'çözüm' oldu adeta. Köyde yaşayan, durumu iyi olmayan, yoksul yerlerin çocukları uzaktan eğitimden faydalanamadı. EBA TV'de, ortaokul öğrencilerine sandviç yapımı, damacanadan su nasıl doldurulur gibi eğitimden uzak konular öğretiliyor. AKP, lise öğrencilerine ise Adnan Menderes'in idamı ve materyalizmin 'yanlışlığını' gösterip kendi propagandasını yaparak ideolojik alan açmaya çalışıyor" diye belirtildi.

Meslek lisesi öğrencileri olan stajyer öğrenciler ise okulların tatil edilmesine rağmen "zorunlu staj"a gitmeye devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Dershaneler de uzaktan eğitime geçti. Fakat Covid-19 virüsünden önce alınan dershane ücretleriyle aynı ücret, bu koşullarda da alınmaya devam etti. Ayrıca imkanları olmadığından kaynaklı uzaktan eğitimden de faydalanamayan çoğu öğrencinin aileleri de 'zorunlu ücretsiz izin'e tabi tutuldular, işten atıldılar ya da hala 'ya açlıktan öleceksin ya da virüsten' diyen sermayedarların fabrikalarında, atölyelerinde çalıştırılıyorlar" diye kaydedildi.

LÖB açıklamasının devamında şu çağrıyı yaptı:
"1 Mayıs yaklaşırken, tarihimizden aldığımız güçle tüm liseli devrimcilere sesleniyoruz. Sıra arkadaşlarımızın katili, en doğal haklarımızın düşmanı, halka ve öğrencilere düşman olan bu sisteme karşı olan mücadelemize devam edeceğiz! Zaman korkma zamanı değil, cüret etme ve kapitalizmin kökünü kazıma zamanıdır!

"Salgın koşullarında 'evde kalamayan', her gün binlerce insanla dipdibe çalışan işçilerin ve emekçilerin sesini biz de 1 Mayıs'ta en gür sesimizle sokaklarda, 'yasaklı' meydanlarda haykıracağız! Ne meydanların yasağını ne de sokağa çıkma yasağını tanıyoruz!"