27 Eylül 2024 Cuma

Libya konferansından çıkan karar: Taraflara askeri destek verilmeyecek

Libya'da kalıcı ateşkes hedefiyle toplanan Berlin konferansından çıkan kararı Almanya Başbakanı Merkel açıkladı: BM'nin silah ambargosuna herkes uyacak ve taraflara askeri destek verilmesi durdurulacak.

Libya'daki iç savaşa çözüm arayışı başlatmayı hedefleyen Berlin konferansından Birleşmiş Milletler'in var olan silah ambargosuna uyma ve taraflara askeri destekte bulunmama kararı çıktı.

Berlin konferansı, Libya'da Halife Hafter yanlısı güçlerin petrol ihracatını fiilen doldurmasının gölgesinde geçti. Konferans sonrası bildirgeyi açıklayan ev sahibi Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, "Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Libya Konferansı'na katılan taraflar, ateşkes süresi boyunca Libya'daki gruplara silah yardımı ve askeri destek vermeyi durduracağını temin etti" dedi.

'AVRUPALILAR İÇİN DAHA KOLAY OLDU'
Merkel şunları söyledi: "Libya Konferansı BM'nin Libya'daki barış çabalarına katkı sundu. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Hafter ve Serraj'ın bugün burada olması çok önemliydi. Libya Konferansı'na katılan taraflar, ateşkes süresi boyunca Libya'daki gruplara silah yardımı ve askeri destek vermeyi durduracağını temin etti. Ateşkesin devamlılığı konusunda hemfikir olduk. Ateşkesin sürdürülmesini sağlayacağız. Geçici ateşkesi kalıcı hale getirmeyi umuyoruz. Libya konusunda Mısır, Rusya, BAE ve Türkiye ortak tavır almaya karar verince biz Avrupalılar için de tek ses olmak daha kolay oldu."

GUTERRES: SAYGI DUYULSUN
Merkel'den sonra konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya'da askeri bir çözüme varılamayacağını vurguladı. Guterres, "Çatışmanın tarafları da bu fikirdeydi. Tüm katılımcılar çatışmaya ve Libya'nın iç işlerine müdahale edilmesinden kaçınması konusunda fikir birliğine vardılar. Aynı şekilde tüm askeri çatışmaların durdurulması çağrısında bulunduk. Taraflara BM'nin silah ambargosuna saygı göstermeleri çağrısında bulunuyorum" dedi.

ERDOĞAN 2 SAAT ERKEN AYRILDI
Konferansa, 12 ülke ve dört çok uluslu örgüt katıldı. Türkiye'yi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki heyet temsil etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ikili bir görüşme yaptıktan sonra zirvenin yapılacağı Başbakanlık Makamı'na giden Erdoğan'ı, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres karşıladı.

Konferansa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yanı sıra Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve AB de katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun konferansı planlanandan iki saat önce terk ettiği belirtildi.

MACRON TÜRKİYE DESTEKLİ ÇETELERE KARŞI ÇIKTI
AFP'nin haberine göre; konferansta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'den Libya'ya Türkiye destekli çeteleri gönderilmesinden endişe duyduğunu ve buna karşı çıktığını ifade etti. Habere göre Macron, "Suriye'den ve diğer ülkelerden Trablus'a savaşçıların geliyor olmasından duyduğum derin endişemi ifade etmeliyim, buna bir son verilmeli" diye konuştu.