27 Eylül 2024 Cuma

KYK yurtlarındaki öğrenciler Erdoğan'ın talimatıyla dün gece sokağa atıldı

Maraş merkezli depremlerin ardından halka barınma olanağı sağlamayan devlet, KYK yurtlarındaki öğrencileri gece vakti sokağa attı. Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirilen uygulamaya öğrenciler tepki gösterdi, "Alınmayan sorumlulukların bedelini öğrenciler ödüyor. Biz de soruyoruz: Oteli yok mu bu devletin" dedi.

Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı üniversitelerde uzaktan eğitimi geçildiği yönündeki açıklamanın ardından KYK yurtları boşaltılmaya başlandı. Erdoğan'ın talimatının ardından öğrencilerden bugün saat 12.00'a kadar yurtları terk etmeleri istendi.

Kararın ardından İstanbul Cevizlibağ'da bulunan Atatürk Kız Öğrenci Yurdunda öğrencilere dün akşam saat 21.00'a kadar yurdu boşaltmaları söylendi. Öğrenciler duruma tepki gösterirken, arbedenin yaşanan yurtta, öğrencilere bugün 12.00'a kadar yurdu terk etmeleri için izin verildiği öğrenildi. Öğrenciler, devlet tarafından sokağa atılmalarına tepki gösterdi.

'ALINMAYAN SORUMLULUKLARIN BEDELİNİ ÖĞRENCİLER ÖDÜYOR'
Öğrenci yurtlarının boşaltılmasına tepki gösteren Barınamıyoruz Hareketi, sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. "Öğrencileri yurtlardan kapı dışarı ederek sorumluluklarınızdan kaçamazsınız" diyen Barınamıyoruz Hareketi, yurtların değil, otel ve boş konutların depremzedelere açılması çağrısında bulundu, "Alınmayan sorumlulukların bedelini öğrenciler ödüyor. Biz de soruyoruz: Oteli yok mu bu devletin" dedi.

Öte yandan Kırıkkale Hatice Hanım Kız Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrencilerin dolaplarının boşaltıldığı bildirildi. Öğrenciler, "Depremzedeleri de bizi de mağdur ediyorsunuz. Otellerinizi, saraylarınızı, boş evleri açın! Yurtlarımızdan bizi kovamazsınız" diyerek tepkilerini dile getirdi.

AKADEMİSYENLER TEPKİ GÖSTERDİ
Erdoğan'ın talimatıyla alınan uzaktan eğitim kararına akademisyenler de tepki gösterdi. Prof. Dr. Elif Dağlı, "Yurtlarda depremzede barındırma gerekçesiyle üniversiteleri kapatmak eğitime darbe vurmaktır. Derhal düzeltilmelidir. Uzaktan eğitimin başarılı olmadığını pandemide gördük. Devlete ait misafirhaneler, oteller hiç olmadı külliye depremzedelere açılmalıdır. Devlet yurttaş için vardır. Devlet yurttaştır" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Kasım Han da, deprem bölgesinde eğitim alan öğrencilere burs olanağı yaratılarak başka illere nakledilmesini önerdi. Devlet ve Vakıf üniversitelerinin bu kapasiteyi kaldırabileceğini söyleyen Han, "Vakıflar bursla öğrenci alabilir. Pandemi üzerine yarım dönem daha tatil bu öğrenci neslini bütünüyle olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurabilir. 20 yıl sonrasına zorlayıcı bir yetkinlik açığının oluşmasına yol açabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Mustafa Çetiner de üniversitelerde uzaktan eğitimi geçilerek KYK yurtlarının boşaltılması yerine boş konutlar, oteller, tatil köyleri, lojmanlar, misafirhanelerin depremzedelere tahsis edilmesini istedi.