26 Eylül 2024 Perşembe

Kuzey ve Doğu Suriye'de Newroz kutlamaları başladı

Kobanê ve Qamişlo'da halk Newroz ateşleri yakarken, Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi 2023 Newroz takvimini açıkladı.

Kobanê'de halklar, kentin doğusundaki Şêran Halk Belediyesi önünde toplandı. Kutlamada konuşma yapan Şêran İlçe Meclisi Eş Başkanı Lutfiye Silêman, "Newroz, Kürt halkının mücadelesinin simgesi ve Mazlum Doğan'ın öncülük ettiği yeniden doğuş ruhudur" dedi.

Zincirlerin kırılmasının zamanının geldiğini ifade eden Lutfiye Silêman konuşmasını şöyle sürdürdü: "İşgalci Türk devleti ve ortaklarının Mazlum Doğan'ın ruhunun halen canlı, Kürdistan'ın tüm parçalarının bir olduğunu bilmesinin zamanı geldi. Umutsuz olmayacağız. Bu yıl İmralı kapılarının kırıldığı ve Önder Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlandığı yıl olacak."

Konuşmanın arından Newroz ateşi yakılarak kutlamalar yapıldı.

CİZRE BÖLGESİ 2023 NEWROZ PROGRAMINI AÇIKLANDI
Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi 2023 Newroz'u etkinlik programını açıkladı. Etkinlik duyurusu, Qamişlo'daki Şehit Yûsif Gulo Kavşağı'nda yapıldı. Açıklamayı Kongra Star Koordinasyonu üyesi Remziye Mihemed ve Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Telat Yunis okudu.

Newroz halkların adaletsizliğe ve zulme karşı iradesinin ve direnişinin temsili olduğunu kaydetti. Açıklamada şu ifadeler kaydedildi: "Tüm halkımızın, şehit ailelerimizin, QSD, YPJ ve İç Güvenlik Güçlerinin Newroz'unu kutluyoruz. Tüm devrim şehitlerini anıyor, kahramanlık destanları ve özgürlük ve barış için ödedikleri bedel önünde saygıyla eğiliyoruz."

Cizre Bölgesi'ndeki kutlamalar saat 10'da başlayacak. Newroz programı şöyle: Qamişlo: Hîmo köyündeki Newroz Meydanı
Hesekê: Newroz meydanı
Dêrik: Boz Barajı
Amûdê: Çaxir Bazar köyündeki Newroz meydanı
Tirbespiyê: Şehit Mazlum Doğan Meydanı
Dirbêsiyê: Çolbistan köyündeki Newroz Meydanı

Açıklamanın okunmasının ardından şehit aileleri Newroz ateşini yaktı.