26 Eylül 2024 Perşembe

'Kürt siyasetini kimse durduramadı, durduramaz'

Siirt'te Newroz alanı dolduran kitleye seslenen Yeşil Sol Parti İl Eş Sözcüsü Tekin, HEP'ten bu yana Kürt siyasetini kimsenin durduramadığını ve durduramayacağını vurguladı, HDP'nin kapatılması durumunda halkın seçeneksiz olmadığını söyledi.

Siirt'te Newroz coşkuyla kutlandı. Yeşil Sol Parti bayrak ve flamalarıyla süslenen Barış Meydanı'ndaki miting saygı duruşunun başladı

Yeşil Sol Parti İl Eş Sözcüsü Eşref Tekin, deprem bölgesinde yaşamını yitirenleri anarak başladığı konuşmasında HDP'yi kapatma davasına değindi. Tekin, "Halkın Emek Partisi'nden (HEP) bu yana Kürt siyasetini kimse durduramadı, durduramaz. Mücadelemiz, Türkiye ve Kurdistan'da etkisini gösterecek. HDP kapatılırsa bu halk seçeneksiz değil ve mücadelesini Yeşil Sol Parti üzerinden devam ettirerek, bu direnişini Newroz alanlarına taşıyacak" dedi.

Siirt Milletvekili Sıddık Taş ise depremde yaşanan yıkım sebebiyle bu yıl ki Newroz'un buruk kutlandığını hatırlattı. Depremde büyük bir yıkım yaşayan halkın yanında ilk günden bu yana süren dayanışmanın bundan sonra da devam edeceğini belirten Taş, "Yaraları hep birlikte saracağız" dedi. AKP faşizmine seçimlerde güzel bir cevap vereceklerini söyleyen Taş, "Bu Newroz barışa ve özgürlüğe cevap olacak" diye ekledi.

Ardından kitle, Newroz ateşini yakmak üzere bir araya geldi. 3 koldan ateşin yakılacağı alana doğru akın eden kitle, burada Newroz ateşini yaktı. Alanda sık sık, "Bijî serok Apo, "PKK halktır halk burada" sloganları atılırken, halk ateşin etrafında Newroz'u kutladı.

'HESAP VERECEKSİNİZ'
Newroz ateşinin yakılmasının ardından konuşan HDP Milletvekili Feleknas Uca, depremin ardından halk dayanışmasının çok güçlü olduğunu vurguladı, devletin enkaz altında kaldığını söyledi. Devletin onbinlerce insanın ölümüne neden olduğunu belirten Uca, "Kızılay çadır sattı, 4'üncü gün sonra insanların enkazına müdahale edildi. Bunların hesabını vereceksiniz" dedi.

14 Mayıs'ta yapılacak seçime değinen Uca, özgürlük, demokrasi ve barış için herkesin sandıklara gitmesi gerektiğini söyledi. Uca, "Bu seçimde AKP-MHP faşist iktidarını göndereceğiz" diye konuştu. Uca, HDP'nin kapatılması durumunda seçimlere Yeşil Sol Parti ile gireceklerini söyledi.

'TECRİDİ KIRACAĞIZ'
Çözümün İmralı'da olduğunu söyleyerek, "İmralı kapıları neden açılmıyor" sorusunu yönelten Uca, "Biz hep birlikte bu mücadeleyi yürütüp tecridi kıracağız. Newroz'dan sonra halkımızla birlikte, mahalle mahalle köy köy çalışmalar yürüteceğiz" dedi.

Siirt'teki Newroz kutlaması, dengbejler Rêzane Boti, Şêxmûse Êrkendî ve Kollektifa Ritmen Azad'ın sahne almasının ardından sona erdi.