29 Eylül 2024 Pazar

Kürt Dil Bayramı bir çok kentte kutlandı

Kürt Dil Bayramı, kentlerde yapılan açıklamalarla kutlandı. Kürtçe üzerindeki baskılara ve asimilasyon politikalarına tepki gösterilen açıklamalarda, "Bê ziman jiyan nabe (Dilsiz yaşam olmaz)" vurgusu yapıldı.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla bir çok kentte basın açıklamaları oldu. Dil bayramının kutlandığı açıklamalarda, Kürtçe üzerindeki baskılara ve asimilasyon politikalarına dikkat çekildi.

DİYARBAKIR
TJA, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla HDP Kayapınar İlçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına HDP, DBP, SKM, MEBYA-DER yöneticileri katıldı.

"Cejna Zimanê Kurdî Pîroz be" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Zimanê min qedexe neke (Dilimi yasaklama)" ve "Zimanê me rûmate me ye" yazılı dövizler taşındı. HDP Kayapınar İlçe Eşbaşkanı Besile Narin Kürtçenin Kurmançkî, HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Hatun Yıldız ise Kurmancî lehçelerinde açıklamayı okudu. 

Yok olmayla karşı karşıya kalan dillerin her zaman halkların birinci gündemi olduğunu söyleyen Yıldız, bu yüzden her dilin insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Dilin korunması ve yaşatılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, bunun bir hak olduğunu dile getirdi. Yıldız, ne olursa olsun halkın kültürüne, kimliğine, diline ve varlığına sahip çıkması gerektiğini ifade etti. Yıldız, "Her ağaç kökünde, her halk kültürüyle büyür" dedi.

Açıklama, "Bê ziman jiyan nabe" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla son buldu. 

Eğitim-Sen Diyarbakır şubeleri de Kürt Dil Bayramı'na ilişkin Yenişehir'deki Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Açıklama polisler tarafından engellendi. Sendika yetkilileri bunun üzerine açıklamayı Eğitim Sen 1 No'lu Şube binası önünde yaptı. Buradaki açıklamaya ise "sayı" şartı nedeniyle sadece 10 kişi katılabildi. Kimi dövizlerin taşındığı açıklamada Eğitim Sen 1 No'lu Şube Sekreteri Hatice Efe konuştu.

Efe, Kürtçenin zengin bir dil olduğuna dikkati çekerek, dilin kaybolmasının bir halkın kaybolmasıyla eş değer olduğunu kaydetti. Efe, dayatılan tek dilci anlayışa karşın çok renkli bir dili inşa etme çağrısı yaptı. Efe, "Yaşamın her alanında anadille hareket edelim. Tüm baskılara karşın çocuklarınızla anadiliniz ile konuşun. Oyunların kendi dilinizde oynayın. Alışverişlerinizi kendi diliniz ile yapın. Ailenizle anadiliniz ile konuşun. Yaşamınızı kendi diliniz ile sürdürün" çağrısı yaptı.

Açıklama, alkışlar ve "Zimanê me rûmeta me ye" sloganıyla son buldu.

ŞIRNAK
Şırnak merkez ve Cizre ilçesinde de HDP binalarına Kürt Dil Bayramı vesilesiyle pankartlar asıldı.

VAN 
Van'da DİSADER, Eğitim Sen ile Aryen Kültür ve Sanat Merkezi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle ortak açıklama yaptı. Eğitim Sen'de yapılan açıklamada konuşan DİSADER Eşbaşkanı Cüneyt Avul, Kürtçeye yönelik baskı ve asimilasyon politikalarına değindi. Dilin bir halkın varlığı için taşıdığı anlama dikkat çeken Avul, Kürtçenin asimilasyon ve otoasimilasyon kıskacından kurtulabilmesinin toplumsal bir mücadele ile mümkün olduğuna işaret etti.