27 Eylül 2024 Cuma

Kürdistan'da deprem: Çok sayıda can kaybı

Antep, Maraş, Elazığ, Adıyaman merkezli ve çevre kentlerde meydana gelen depremde çok sayıda bina yıkıldı, enkaz altında kalanlar oldu. Depremin ardından halk sokağa çıkarak bekleyişini sürdürürken, arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

Maraş'ın Pazarcık ilçesinde sabaha karşı 04.17'de deprem meydana geldi. 7.8 büyüklüğündeki depremin etkisiyle birçok bina yıkıldı, çok  sayıda kişi enkaz altında kaldı. Halk depremin ardından sokağa dökülürken, söz konusu bölgelere yetkililerin gelmemesine tepki gösteriyor. Birçok kente ulaşılamazken arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. AFAD ekiplerine halkın bir büyük çoğunluğu yardım ediyor.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, kriz masası kuruldu. Kriz masasından yapılan açıklamada, halkı toplama alanlarında beklemeye çağırdı. Sağduyu çağrısını yapan kriz masası, herkesi kurtarma ekiplerine yardımcı olmaya davet etti. Yapılan açıklamada, "Kentimize başta olmak üzere depremden etkilenen yurttaşlarımıza destekte bulunmak isteyen yurttaşlarımız, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'na ulaşabilir" denildi.

ELBİSTAN'DA 2 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Elbistan'da ise ilk belirlemelere göre Gazi Mahallesi ve Kümmet Mahallesinde 6 bina yıkıldı, ilçe otogarı yakınlarında da birçok bina yıkıldı. Depremde iki kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

MALATYA'DA 23 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Malatya'da valiliğin açıklamasına göre 140 bina yıkıldı. Enkaz altından 23 kişinin cansız bedeni çıkarıldı. Yıkılan binaların enkazında arama-kurtarma çalışmaları sürüyor, şu ana kadar 420 yaralıya ulaşıldı.

DİYARBAKIR'DA 100 KİŞİYE ULAŞILAMIYOR, HAYATINI KAYBEDENLER VAR
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde binalar yıkıldı. Şeyh Şamil Mahallesinin Barış Caddesinde bulunan ve 7-8 katlı olduğu belirtilen bina yıkıldı. Yıkılan binada en az 100 kişinin yaşadığı belirtilirken arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

Sento Caddesi üzerinde bulunan 8 katlı 32 dairenin bulunduğu Işık Apartmanı da yıkılan binalar arasında. Bina enkazında 9 kişi halk tarafından bir kişi ise AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı. Arama-kurtarma çalışmaları sürerken bölgede resmi kurumların bulunmamasına halk tepki gösterdi, yaralılar hastanelere kaldırıldı.

482. sokakta yıkılan 9 katlı Akar Apartmandan 25 kişi yaralı kurtarıldı. Net olmayan bilgilere göre enkaz altında kalan 2'si çocuk 5 kişi hayatını kaybetti.

İskan Evleri Caddesi üzerinde bulunan Işıklar Apartmanında enkaz altında kalan 17 kişi halk tarafından bir kişi de AFAD tarafından sağ çıkarıldı. Enkazda hala yaralıların olduğu belirtildi.

Yenişehir ilçesine bağlı 4'üncü noter yanı yıkılan 8 katlı aile apartmanında, en az 25 kişinin olduğu belirtiliyor. Ekiplerin müdahalesi üzerine yaralılar enkaz altından çıkartılıyor. Halk, AFAD ekiplerinin geç müdahalesinden kaynaklı tepki gösteriyor.

Yenişehir ilçesi Elazığ Caddesi üzerinde yıkılan 12 katlı Diyar Galeria İş Merkezi enkazında ise, şu ana kadar 13 kişi yaralı kurtarılırken, kaç kişinin binada bulunduğuna dair bilgi edinemedi. Yıkım bölgesine gelen Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, açıklama yapmadan buradan ayrıldı.

Kayapınar ilçesinin tesisler mevkiindeki Cengizler Apartmanı da yıkıldı. 7 katlı apartmanda 24 daire bulunduğu öğrenilirken, apartmanda şimdiye kadar 5 kişi enkaz altından sağ kurtarıldı. Binada kaç kişinin olduğu bilinmiyor, ancak binanın "çürük raporu" olduğu ileri sürüldü.

MARDİN
Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Dihême kırsal mahallesinde boş olan iki müstakil ev yıkıldı. Depremin ardından halk sokağa dökülürken, kentte trafik yoğunluğu yaşandı, okullar deprem nedeniyle tatil ilan edildi.

URFA
Urfa'nın merkez Haliliye ilçesinde Bahçelievler Mahallesi Abide kavşağında bulunan 6 katlı bir bina çöktü, çok sayıda kişi enkaz altında kalırken arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.