26 Eylül 2024 Perşembe

Komünist önder Bayram Namaz Hesekê ve Kobanê'de anıldı

Bayram Namaz (Baran Serhat), Türk devletine bağlı çetelerin düzenlediği suikast sonucu Rojava'da ölümsüzleşmesinin 4. yılında Hesekê ve Kobanê'de anıldı. TKŞ temsilcilerinden Fadya Sîdo, Namaz'a yönelik saldırının ardından her MLKP kadrosunun önüne "Baranlaşma" hedefi koyduğunu hatırlatarak, faşist Türk burjuva devletinin irade kırma hedefinin boşa düşürüldüğünü vurguladı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), 23 Mart 2019'da Türk devletine bağlı çetelerin Serêkaniyê'de düzenlediği suikast saldırısında ölümsüzleşen Bayram Namaz'ı (Baran Serhat) Hesekê ve Kobanê'de andı.

Hesekê'de Okuma Bahçesi'nde gerçekleştirilen anma devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.

'30 YILLIK DEVRİMCİ MÜCADELESİNİN 5 YILINI ROJAVA'DA TAMAMLADI'
Anmada söz alan TKŞ temsilcilerinden Fadya Sîdo, Bayram Namaz ve Zeki Gürbüz (Ahmet Şoreş) şahsında özgürlük şehitlerini andı.

Bayram Namaz'ın 30 yıllık devrimci mücadelesinin 5 yılını Rojava'da tamamladığını hatırlatan Fadya Sîdo, enternasyonalist devrimci hareketin önderlerinden biri olduğunu söyledi. Bu saldırıyla faşist Türk burjuva devletinin MLKP'nin iradesini kırmayı hedeflediğini belirten Fadya Sîdo, saldırının ardından her MLKP kadrosunun önüne "Baranlaşma" hedefi koyduğunu vurguladı.

'DERSİM'DEN SERÊKANİYÊ'YE PARTİSİNİN SESİ OLDU'
Bayram Namaz'ın Dersim'den Serêkaniyê'ye kadar partisinin sesi olduğunu ifade eden Fadya Sîdo, "Baran Serhat birçok kez işkence ve öldürme tehdidiyle karşılaştı. Buna rağmen bütün hayatını ve enerjisini bu devrime verdi" dedi.

Serhat'ın amacının Rojava devriminin sosyalizm yönünde gelişmesi olduğunu belirten Fadya Sîdo, "Mücadele ve savaş Baran yoldaşın devrimci üslubuydu. Rojava devrimi Baran yoldaşın yaşam çizgisiydi. 1970'den 2019'a Patnos'tan Serêkaniyê'ye sosyalist mücadelenin çizgisini savundu" dedi.

'SOSYALİZME ULAŞACAĞIZ'
Bayram Namaz ve Zeki Gürbüz'ün Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG), Şehit Alişer Deniz Tugayı ve TKŞ'nin kurulmasında önemli roller aldığını ifade eden Fadya Sîdo, "Her iki kızıl komutan da partinin iradesi için canlarını feda etti" dedi.

Her iki kızıl komutanın da yollarını aydınlattığını kaydeden Fadya Sîdo, "Biz bu devrimin korunması ve geliştirilmesi için sosyalizme ulaşacağız. Şehitler ölümsüzdür" dedi.

GENÇLERE DEVRİMİN SAFLARINA KATILMA ÇAĞRISI
Anmada konuşan Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) Sözcüsü Destan Serhed, Bayram Namaz'ın hem düşmanın hem kahramanların zihninde, Patnos'tan Rojava devrimine önemli bir tarih nakşettiğini söyledi.

Bayram Namaz'ın Rojava devriminin korunması ve sosyalizme ilerletilmesi için verdiği emeklere vurgu yapan Destan Serhet, gençlere şu çağrıyı yaptı: "Gelin bu devrimin saflarına katılın. Bayrağınızla, sesinizle, renginizle, şiirinizle, şarkınızla, silah kaldırışınızla gelin bu devrime katılın. Zaman, şehitlerin değerlerine sahip çıkma zamanıdır. Zaman, haklarımıza sahip çıkma zamanıdır. Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm. Şehit namirin." 

'BİZE DİZ ÇÖKTÜREMEZLER, BAŞ EĞDİREMEZLER'
Anmada Marksist Leninist Komünist Parti'nin (MLKP) gönderdiği mesaj okundu. Bayram Namaz'ın önderlik özelliklerine dikkat çekilen mesajda şu ifadeler yer aldı: "Doğru bizi öldürebilirler, üzerimize mermiler yağdırabilirler, yerlerimizi bombalayabilirler, bize işkence edebilirler, kimyasal gazlarla bizi boğabilirler, bedenlerimizi parça parça da edebilirler. Onlar faşist bunların hepsini yapabilirler. Fakat biz de devrimciyiz bu da bizim gerçekliğimiz. Bizi öldürebilirler ama diz çöktüremezler, baş eğdiremezler. Bu yüzden biz devrimciyiz. Doğru bombalarla, mermilerle bizi öldürebilirler ama ideolojimizi ve amacımızı ortadan kaldıramazlar. Çünkü biz komünistiz."

'ŞEHİTLER YOLUMUZU AYDINLATIYOR'
Anmada konuşma yapan TKŞ Hesekê Meclisi Üyesi Ehmed Xidir şehitlerin yollarını aydınlattığını belirtti. "Faşist Türk devleti yıllardır kanımızı döküyor, topraklarımızı işgal ediyor. Rojava bizim toprağımız bırakmayacağız" diyen Xidir, uluslararası kamuoyunun saldırılar karşısında sessiz kaldığına dikkat çekti.

Etkinlikte TKŞ Hesekê Meclisi'nin Bayram Namaz için yazdığı şiir okundu. Ayrıca Stêrka Sor Müzik Grubu Bayram Namaz'ın söylediği şarkıları seslendirdi.

'ŞEHİTLERE BAĞLILIK LAFZİ DEĞİL EYLEMLİDİR'
Kobanê'de yapılan etkinlik ise TKŞ binasında gerçekleştirildi. Mücadelede ölümsüzleşenlerin fotoğrafları ve pankartların asıldığı anma etkinliği saygı duruşuyla başladı. Ardından Bayram Namaz'ın anısına hazırlanmış olan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Açılış konuşmasında, Bayram Namaz'ın "Şehitlere bağlılık lafzi değil eylemlidir" sözü hatırlatılarak, bu sözün şehitlerin özgürlük ve mücadele bayrağını yükseltmek, amaç ve hayallerini gerçekleştirmek anlamına geldiği vurgulandı.

Bayram Namaz'ın onlarca öğrencisinin vahşi düşmana karşı omuz omuza savaştığı ve şehitlik mertebesine eriştiği vurgulanan konuşmada Namaz'ın hayallerinden biri olan Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de komünist bir hareketin inşa edildiği kaydedildi.

Konuşmada Bayram Namaz'ın "Ez naçim", "Federasyona sahip çık, komünlerde örgütlen" ve "Evinizin kapısını devrime açın" kampanyalarına öncülük ettiği hatırlatıldı.

'BARAN YOLDAŞ SİYASİ VE İDEOLOJİK ÇİZGİ SAHİBİ BİR DEVRİMCİDİR'
Namaz'ın önemli yönlerinden birinin de çizgi devrimciliği olduğu belirtilen konuşmada, "Baran yoldaş siyasi ve ideolojik çizgi sahibi bir devrimcidir. O her daim partisinin çizgisini geliştirmiştir. Baran yoldaş için en önemli çizgilerden birisi sosyalist yurtseverlik çizgisidir. Baran yoldaşın düşüncesine göre Kürt halkının nihai kurtuluşu sosyalist yurtsever çizgiye bağlıdır" denildi.

Yapılan konuşmada şu çağrı yapıldı: "Son olarak diyorum ki; devrimimizi savunmak için şehitlerinize sahip çıkın, devrimimizi ilerletmek için şehitlerinizin yolunu bırakmayın, sosyalizmi kurmak için Baranların ve Ahmetlerin düşüncelerini takip edin."

'SOSYALİST ÇİZGİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Ardından konuşma yapan TKŞ temsilcilerinden Mîrza Berxo, "Baran yoldaş Rojava'nın komünist önderiydi. Biz Baran yoldaşın öğrencileri olarak sosyalist çizgisinin takipçisi olacağız. Umut ediyoruz ki tüm halkımız da bu çizgiyi benimseyecek. Öğrencileri, komünist çizgiyi tanıyacak ve takipçisi olacaktır" dedi.

Türk devleti ve emperyalist devletlerin Rojava'da herhangi bir komünist varoluşu kabul etmediklerini kaydeden Berxo, "Ama biz komutan Baran'ın öğrencileri olarak hiçbir zaman çizgisini bırakmayacağız, onun takipçisi olacağız" diye vurguladı. Konuşmasında Zeki Gürbüz'ü de anan Berxo, "Şehitlerimizin yolunun takipçisi olacağız" dedi. 

Anma, "Şehit namirin", "Baran Serhat ölümsüzdür" sloganlarıyla sona erdi.