27 Eylül 2024 Cuma

Komplonun 24. yılında: Güneşimizi karartamazsınız eylemleri

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de onbinlerce kişi, PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen uluslararası emperyalist komploya karşı alanlara aktı. 24. yılında İmralı tecridinin kaldırılması ve mücadelenin büyütülmesi çağrısı yaptı.

PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen uluslararası komplonun 24'ncü yıldönümünde, Cizre Bölgesi'ne bağlı Qamişlo ve Hesekê kantonlarında on binlerce kişi alanlara aktı. "Halkın mücadelesiyle İmralı sistemini yıkacağız" şiarıyla düzenlenen eylemlere birçok devrim kurumu katıldı.

QAMİŞLO
Qamişlo'da Soni Kavşağı'ndan Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'ne değin süren yürüyüşte, Öcalan'ın fotoğrafları taşındı.

Eylemde konuşan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, işgalci, uluslararası ve bölgesel güçlerin katıldığı 15 Şubat komplosunu kınadı. Uluslararası komplonun Kürdistan halkına, tüm halklara, insanlığa ve kadınlara yöneliktir" diyen Asya Abdullah, Öcalan'ın 24 yıldır Kürdistan halkının özgürlüğüne karşı benzersiz bir direniş yürüttüğünü, halka karşı inkar, soykırım ve baskıya son verdiğini belirtti.

'DİRENİŞ YENİ BİR AŞAMAYA GEÇTİ'
Kürdistan halkının direnişine değinen Asya Abdullah, başta Öcalan'ın direnişi olmak üzere Kürdistan ve kadın özgürlük hareketinin öncülüğünde yürütülen direnişin her alana yayılan yeni bir aşamaya geçtiğine dikkat çekti.

Eylem "Yaşasın İmralı Direnişi", "Bê serok jiyan nabe", sloganlarıyla sona erdi.

GIRKÊ LEGÊ
Girkê Legê ilçesindeki yürüyüş Şehit Xebat Derik Meydanı'ndan başlayarak ana caddeye kadar devam etti.

Eylemde Arap halkını temsilen konuşan Salih Sefo, Uluslararası komplonun tecrit yoluyla devam ettiğini belirterek, "Önderliğe yönelik tecrit Uluslararası komplonun devam ettiğinin göstergesidir" dedi.

Ardından söz alan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Rûken Ehmed, bölgedeki Kürt, Arap ve Süryani halklarının birliğinin komployu yenilgiye uğrattığını belirtti.

DÊRİK
Dêrik ilçesindeki yürüyüş Özgürlük Meydanı'ndan Şehid Bawer Merkezi'ne kadar sürdü.

Eylemde konuşan TEV-DEM Eş Başkanı Xerib Hiso, Öcalan'a karşı geliştirilen komployu kınadı.

Komplonun amacının demokratik ulus projesini yok etmek olduğuna işaret eden Hiso, "Komplo amacına ulaşamadı çünkü halklar Önder Öcalan'ın fikir ve felsefesini benimsiyor. Önder Öcalan demokratik ulus kavramını Suriye'de gerçekleştirdi ve tüm Suriye halklarını birleştirdi" dedi.

HESEKÊ
Hesekê'deki yürüyüş Sinalko Kavşağı'ndan Önderlik Parkı'na kadar devam etti.

Burada konuşma yapan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, 25'nci yıla giren Uluslararası Komployu kınadı. Salih, komplonun amaçlarına dikkat çekerek, "Amaç Önder Öcalan'ı halktan koparmaktı. Ancak komplocu devletler, Önder Öcalan'ın etrafında kendilerini yakanların bir ateş çemberi olduğunu bilmiyorlar. Bu devletler Önder Öcalan'ın fikirlerini kendi çıkarları için tehlikeli görüyorlardı" dedi. Ardından söz alan Kongra Star Hesekê Koordinasyonu Üyesi Fatima Elî de Kürt halk önderi Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecridini kınayarak uluslararası sessizliğin onların işbirliğini gösterdiğini belirtti. Son olarak Hesekê Kanaat Önderleri Meclisi adına konuşan Ekrem Mehşûş, "Türk devleti, Önder Öcalan'ı kaçırarak fikirlerini yok edemez. Bu fikir daha fazla yayılmış ve demokrasiye inanan tüm halklar bunu desteklemiştir" ifadelerini kullandı.

KOBANÊ
Kobanê'de binlerce kişi Özgür Kadın Meydanından Şehit Sarya Özgür Caddesine kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte Öcalan'ın posterleri taşınırken, uluslararası komployu kınayan sloganlar atıldı.

Eylemde konuşan Fırat Bölgesi Kongra Star Koordinasyon Üyesi Arîn Kobanê, "15 Şubat Önder Öcalan için kıyamet günüdür" dedi. Öcalan'ın meşru bir davanın sahibi olduğunu, bu nedenle ağır bir tecridin uygulandığını söyleyen Arin Kobanê, "İmralı surlarını yıkmanın zamanı geldi. Önderliği tecrit ederek irademizi kırmaya çalışıyorlar. Mücadelemizle onların planlarını boşa çıkaracağız ve Önderliğin fiziki özgürlüğünü gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Girê Spî Kanton Meclisi Eş Başkanı Hemid El Ebid de tüm dünyayı harekete geçmeye çağırarak, Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşmasını istedi. El Ebid, Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması için tüm bölge halklarını dünya emperyalistleri üzerinde baskı kurmaya çağırdı.

TECRİDE KARŞI MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
Komünist Devrimci Hareket, (TKŞ) Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) uluslararası komployu protesto etti. Kobanê TKŞ binası önünde gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını JKŞ üyesi Bihar Mistefa okudu.

Emperyalist devletlerin 24 yıl önce, tüm 20. yüzyıl boyunca yaptıkları gibi Kürt ulusunun özgürlük mücadelesi karşısında bir kez daha birleştiğini kaydeden Bihar Mistefa, "Öcalan şahsında bir halkı teslim almak istediler" dedi.

Sömürgeci faşist Türk devletinin kritik bir süreçten geçtiğini belirten Bihar Mistefa şu ifadeleri kullandı: "Öcalan üzerindeki ağır tecrit koşulları bu siyasal durumun dışında değildir. Kürt halkını sömürgeci boyunduruk altında tutma, halkların eşit gönüllü birliğinin inşasını bozma, kadını köleleştirme ve işgal saldırılarıyla Öcalan'ın tutsaklığı ve uygulanan tecrit politikası yekpare bir politikadır. Kürt halk önderi Öcalan'ın fiziki özgürlüğü Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yeni bir aşamaya geçmesidir. Öcalan'ın fiziki özgürlüğü v  tecride karşı mücadeleyi her yerde sürdüreceğiz."

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê'de halk, uluslararası komployu 24. yılında kınadı. Yürüyüş gerçekleştiren binlerce kişi "Bê serok jiyan nabe" sloganları eşliğinde Öcalan'a özgürlük istedi.

ŞEHBA
Efrin göçmenleri ve Şehba halkından oluşan on binlerce kişi Fafin ilçesinin girişinden Sürücü Kursu alanına kadar yürüyüş düzenledi. Öcalan'ın posterlerinin ve "Şimdi özgürlük zamanı" yazılı pankartların taşındığı eylemde PYD Genel  Meclis Üyesi Zelal Ceger konuştu.

Halkın tecride karşı mücadeleye katılması gerektiğini belirten Zelal Ceger, Öcalan'ın yaşam felsefesi ve özgür iradesine sahip çıkarak direniş çizgisini yükseltme çağrısında bulundu. 4 parça Kürdistan ve Avrupa'dan gelen binlerce yiğit savaşçının özgürlük uğruna savaştığını belirten Zelal Ceger "Hiç kimse güneşimizi karartamaz ve bizi Önder Öcalan'dan ayıramaz" ifadeleri kullanıldı.

Zenubiyye Kadın Derneği, Önder Abdullah Öcalan'a Yönelik Uluslararası Komplo'nun 24. yıl dönümü dolayısıyla Tabqa ve Rakka'da yürüyüş düzenledi.

TEBQA
Tebqa'daki yürüyüş Şehit Hevrîn Xelef Parkı'ndan İtfaiye'ye kadar sürdü. Eylemde Tebqa Zenubiya Kadın Meclisi Ofisi adına Samira Hebeş konuştu. Semira Hebeş, Abdullah Öcalan'a yönelik 15 Şubat komplosunun tarihin en büyük komplosu ve tarihi bir sürecin başlangıcı olduğunu belirten Samira Hebeş, CPT ve diğer güçlerin Öcalan'a yönelik işkence sistemine sessiz kalmasını kınadı.

RAKKA
Rakka'da Zenubiya Kadın Derneği öncülüğünde onlarca kadın komploya karşı yürüdü. Eylemde, Öcalan'ın kaçırılmasının temel sebebinin bölge ve Ortadoğu'daki tüm barış süreçlerinin ve demokratik fikirlerin yok edilmesi olduğu söylendi.