27 Eylül 2024 Cuma

'Kolon kanseri Medeni Tarlan'ın durumu kritik'

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgülük İnsiyatifi, 27 yıldır hapishanede bulunan kolon kanseri Medeni Tarlan'ın sağlık durumuna dikkat çekti.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgülük İnsiyatifi üyeleri yaptıkları açıklama ile 27 yıldır hapishanede bulunan kolon kanseri Medeni Tarlan'ın sağlık durumuna dikkat çekti.

Eylemlerinin 283'üncü haftasında İHD Şube binası önünde bir araya gelen İnsiyatif üyeleri "Hasta mahpuslara özgürlük" pankartı açtı. Açıklamaya insan hakları savunucuları ile gazeteci-yazar Hüseyin Aykol da katıldı.

2020 yılının başından bu yana hapishanelerde 3'ü hasta tutuklu olmak üzere 5 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan İHD üyesi Avni Kalkan, kolon kanseri teşhisi konulan Tarlan'ın 4 yıldır guatr tedavisi görmesinin yanı sıra varis, romatizma, mide ve migren hastalıkları bulunduğunu söyledi.

Kalkan, hasta tutuklu Tarlan'ın tedavi sürecine dair şu bilgileri paylaştı: "Kolon teşhisi konulan Tarlan Bolu F tipi Kapalı cezaevinden tedavi için Ankara'ya gönderiliyor. Tedavisi için Sincan 2 Nolu F Tipine sevki yapılan Tarlan'ın, Yıldırım Beyazıt Mevki Hastanesinde tetkikleri yapıldı ve ameliyat edilmesine karar verildi. Ancak bacağındaki damar tıkanıklığı nedeniyle kalp ve damar cerrahisi, ameliyatına riskli olması nedeniyle izin vermedi. Bacağındaki damar tıkanıklığı için kan sulandırıcı ilaç verildi ve yaklaşık 1 ay sonra 14 Ocak 2020'de ameliyatı gerçekleştirilebildi. Bağırsağındaki kanserli olan bölüm alındı ancak pataloji sonuçları henüz çıkmadığı için son durumu henüz netleşmemiştir."

'TETKİKLERİ BİR AN ÖNCE YAPILMALI'
Tarlan'ın ameliyatından kısa bir süre sonra Sincan Hapishanesi'ne geri gönderildiğini dile getiren Kalkan, Tarlan'ın bacağındaki problemin henüz geçmediğini söyledi. Tarlan'ın ailesiyle yaptığı görüşmeyi de aktaran Kalkan, Tarlan'ın bacağındaki şişme ve ağrıdan kaynaklı hareket edemediğini vurguladı.

Tarlan'ın ihtiyaçlarının cezaevindeki arkadaşları tarafından karşılandığını anlatan Kalkan, "Medeni Tarlan'ın bacağındaki damar tıkanıklığından kaynaklı, acı veren rahatsızlığı için gerekli olan tetkik ve tedavileri acil olarak yapılmalıdır. Kanser gibi ağır olan bir hastalığı nedeniyle hapishanede yaşaması risk teşkil etmektedir. Bir an önce infazı ertelenmeli, tedavisini ve yaşamını dışarıda ailesini devam ettirmelidir" dedi.

'HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN'
Hapishanede kalamayacak kadar ağır hasta tutuklulara karşı eşitlik ilkesinin çiğnendiğini vurgulayan Kalkan, "Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılan af yetkisi, görünen o ki taraflı olarak uygulanmaktadır. Cezaevlerinde kalan ağır hasta mahpusların durumları görünmez değildir. Bakanlığın elinde çok detaylı bilgiler bulunmakta ve kurumlar bu hasta mahpusların bırakılması ile ilgili olarak harekete geçmelidir. Hapishanelerde ölüm istemiyoruz, hasta mahpuslar serbest bırakılsın diyoruz!" diye belirti.