27 Eylül 2024 Cuma

Koçyiğit: Mahpuslar için sakıncalı ve sakıncasız kitap listesi mi var?

Hapishanelerde kitap yasaklarıyla ilgili olarak soru önergesi veren HDP Milletvekili Gülistan Koçyiğit, "Mahpislar için sakıncalı ve sakıncasız kitap listesi mi var?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, hapishanelere kitap alınmamasıyla ilgili olarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

Soru önergesinde "Türkiye cezaevlerinde yaşanan sayısız hak ihlalleri ve yasaklar zincirine her gün bir yenisi eklenerek haksız ve hukuksuz uygulamalar artarak devam etmektedir. Son zamanlarda cezaevlerinde mahpusların kitap, dergi, gazete gibi süreli ve süresiz yayınlara erişimleri engellenerek, mahpusların okuma ve bilgi edinme hakları cezaevleri yönetimleri tarafından engellenmektedir" diyen Koçyiğit, Kocaeli 1 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde yaşanan hak ihlallerini hatırlattı.

Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı, Elâzığ, Diyarbakır, Osmaniye, Maraş Türkdoğan Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı, Trabzon E Tipi Kapalı, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı  başta olmak üzere birçok hapishanede de benzer durumun olduğunu kaydeden HDP Milletvekili Koçyiğit, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

-Türkiye cezaevlerinde son zamanlarda uygulamaya konulan dışarıdan kitap, dergi, gazete gibi süreli ve süresiz yayınların yasaklanmasının gerekçesi nedir? Mahpusların Anayasal ve temel bir insan hakkı olan okuma ve bilgi edinme hakkı neden engellenmektedir?

-Birçok cezaevinde mahpusların ancak cezaevi kütüphanesindeki kitaplardan yararlanabileceği veya parasını ödeyerek kitap alabileceği şartı getirilmiştir. Hem maddi hem de manevi olarak ağır insan hakkı ihlaline giren bu uygulamanın kaldırılması için bir girişimde bulunacak mısınız?

-Cezaevlerindeki bu yasakçı uygulamayla ilgili Bakanlığınızın bir talimatı var mıdır? Yoksa birçok cezaevinde yaygınlaşan Cezaevi Gözlem Kurullarının aldığı bu yasak kararı ile ilgili adli ve idari bir soruşturma açacak mısınız?

-Osmaniye 2 Nolu T Tipi Cezaevi'ndeki mahpuslara gönderilen Ehmedê Xanî'nin Mem û Zîn ve Dünya Klasikleri kitaplarının mahpuslar için ne gibi bir sakıncası vardır? Mahpuslar için sakıncalı ve sakıncasız yayınlarla ilgili bir listeniz var mıdır?

-Kocaeli 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi Gözlem Kurulu tarafından alınan yasaklama kararına karşı, mahpusların yapmış olduğu itiraz, Kocaeli İnfaz Hakimliği tarafından önce kabul edilmiş daha sonra başka bir savcının İnfaz Hakimliğine başvurması üzerine Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi kitap yasağı kararının devam etmesi yönünde karar vermiştir. Böylesi bir karar değişikliğinin nedeni nedir? Yargı kararlarına siyasi bir müdahale mi yapılmaktadır?

-Yeni Yaşam, Evrensel ve Birgün gibi gazeteler günlük olarak basılıp Türkiye'nin her yerine dağıtımı yapılırken, cezaevlerine bu gazetelerin alınmamasının nedeni nedir? Cezaevlerinde süreli ve süresiz yayınlarla ilgili keyfi uygulamalara son verilmesi için bir girişimde bulunacak mısınız?

-Anayasa Mahkemesi'nin daha önce bu türden yasaklara ilişkin vermiş olduğu emsal kararlara rağmen 'ifade özgürlüğü ihlali' cezaevlerinde neden halen yaygınlaşarak devam etmektedir? Cezaevi yönetimleri Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımıyor mu?