27 Eylül 2024 Cuma

Koç: Tecridin kaldırılması Türkiye halklarına nefes aldıracaktır

İmralı tecridine karşı 28 gündür Adalet Nöbetinde olan milletvekilleri adına söz alan HDP Milletvekili Koç, seçime giderken ülkenin tüm alanlarının kriz içinde olduğunu kaydetti. "Demokratikleşmenin önündeki en büyük engel İmaralı'daki tecrittir" diyen Koç, tecridin derhal kaldırılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin İmralı tecridine karşı başlattığı Adalet Nöbeti 28. gününde sürüyor. Nöbeti bugün milletvekilleri Kemal Peköz, Muazzez Orhan, Abdullah Koç, Ayşe Sürücü ve Erdal Aydemir devraldı.

Söz alan Koç, İmralı'da uygulanan mutlak tecride dikkat çekti ve "Türkiye halkları ekonomik ve siyasal olarak bir çıkmazda. Şu anda bir seçim süreci yaşanıyor. Seçime giderken ülkenin bütün alanları maalesef kriz içerisinde. Demokratikleşmenin önündeki en büyük engel İmralı'daki tecrittir. Bu tecridin kaldırılması Türkiye halklarına nefes aldıracaktır. Bu nedenle 28'inci kez HDP Meclis Grubu olarak öncelikle Adalet Bakanına ve iktidara sesleniyoruz; mevcut hukuku uygulayın, farklı bir uygulama istemiyoruz. Tek arzumuz İmralı'da Sayın Öcalan ve diğer mahpuslarla Anayasa ve yasalara uygun şekilde görüşmelerin yapılmasıdır" dedi.

İmralı'da görüşmeler gerçekleştirilirse demokrasinin de önü açılacağının altını çizen Koç, "Ortadoğu'ya esecek bir demokrasi ve barış rüzgarının İmralı'dan geçtiğini biliyoruz. Bu haksız ve hukuksuz uygulamalarınıza derhal son verin. İki yıldır İmralı'da ailesi ve avukatlarıyla hiçbir şekilde görüştürülmeyen Sayın Öcalan ve diğer mahpusların, anayasal hak olan eşitlik ilkesine ve infaz hukukuna uygun bir şekilde avukatları ve aileleri ile görüştürülmesini talep ediyoruz. Derhal bu talebimizin yerine getirilmesini arzu ediyoruz" ifadelerini kullanıyor.