26 Eylül 2024 Perşembe

Kobanê, Til Koçer ve Til Berak'ta Şengal için eylemler

Kuzey ve Doğu Suriye halkı, KDP ve Irak Hükümeti'nin yaptığı anlaşma sonrasında saldırı hedefinde bulunan Şengal halkına destek vermek için eylemler yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriye halkı, KDP ve Bağdat Hükümeti'nin yaptığı anlaşma sonrasında saldırı hedefinde bulunan Şengal halkına destek vermek için Kobanê, Til Koçer ve Til Berak'ta eylemler yaptı.

KOBANÊ
Irak Hükümeti ve KDP ortaklığıyla Şengal'e yönelik işgalci saldırı planları Kobanê'de protesto edildi. Özgür Kadın Meydanı'nda toplanan Kobanê halkı, "Yaşasın Şengal direnişi" sloganıyla Şehit Agit Meydanı'na yürüdü, miting düzenledi. Eyleme Özerk Yönetim, PYD, Şehit Aileleri Kurumu, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan mitingde Özerk Yönetim adına konuşan Arin Kobanê, IŞİD'in işgal etmesinin ardından büyük bir mücadele ile özgürleştirilen Şengal'in şimdi de KDP eliyle işgal edilmek istendiğini dile getirdi. Kobanê, "2014'te IŞİD saldırdığında neredeydi KDP, neredeydi Irak Hükümeti. O gün arkasına bakmadan kaçanlar, bugün özgür Şengal'i kuşatmak ve teslim almak istiyorlar. Ezidî halkımızın köleliğine sesini çıkartmayanlar, özgürleşen halkımızın üzerine asker göndermeye kalkışıyorlar. Ne pahasına olursa olsun Ezidi halkımızın yanında olacağız, onlarla birlikte direneceğiz" şeklinde konuştu.

TIL KOÇER
Til Koçer halkı, ilçe girişinden başlayan yürüyüş boyunca sık sık "Yaşasın Şengal direnişimiz" sloganı attı. Belediye önünde düzenlenen mitingde konuşan Til Koçer İlçe Meclisi Eşbaşkanı Newaf Xedan, "Yapılan anlaşma, Şengal halklarına dönük bir komplodur" dedi. Xedan, Şengal halkıyla dayanışmayı büyüteceklerini dile getirdi.

TIL BERAK
Şengal halkıyla dayanışmak için sokağa çıkan Til Berak halkı, Fırın Kavşağında toplandı. Şehitler meydanına kadar süren yürüyüş sonunda konuşan Abdulselam El Hesani "Faşist Türk devleti, Rojava'ya dönük saldırılarıyla suç işliyor. Eyn İsa'yı her gün bombardımana tutarak bölgenin güvenliğini yok ediyor, kadınlar ve halk saldırılarda yaralanıyor, şehit düşüyor" dedi.

9 Ekim'de Irak hükümeti ve KDP arasında yapılan anlaşmaya dikkat çeken Hesani "Bugün KDP ve Irak arasında yapılan anlaşma kabul edilemez. Bu anlaşma IŞİD'in Şengal'de gerçekleştirdiği katliamların devamıdır" şeklinde konuştu.