27 Eylül 2024 Cuma

Kobanê halkları 'Kobanê zaferi'ni kutladı

Kobanê'nin DAİŞ çetelerinin işgalinden özgürleştirilmesinin 5. yıldönümü Şehit Agit Meydanı'nda kutlandı.

Kobanê halkları kentin çetelerden kurtarılmasının yıl dönümününde DAİŞ çetelerine karşı yoğun çatışmaların yaşandığı Şehit Agit Meydan’nda bir araya geldi.

"Tutumunuzda vefakar olun, Kobanê dünya direnişinin başkentidir. Dünya bugün imha tehditleriyle karşı karşıya" şiarıyla düzenlenen kutlamalara Kürt ve Arap halklarının yanı sıra PYD, JKŞ, Kongre Star, TKŞ, TEV- DEM, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Temsilcileri, Minbic ve Gire Spi’den çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. 

Fırat Bölgesi Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Şahin, Kobanê zaferinin şehitlerin büyük emekleri ve fedakârlıkları sayesinde elde edildiğini, bu kazanımların bütün insalığın ve halklar için bir başarı olduğunu hatırlattı. Şahin, "Kobanê’de DAİŞ kırılması dünyada terörün kırılması anlamına geliyor. Kobanê zaferi özgür halkların zaferidir. Bu nedenle bu tarihi bir zaferdir" dedi.

Uluslararası güçlerin Kuzey ve Doğu Suriye halklarının iradesini kırmaya yönelik her türlü yöntemi kullandığına dikkat çeken Mehmet Şahin, "Kuzey Suriye'de Türk işgali altında bulunan bölgelerde büyük mücadeleler vererek kırdığımız terörü canlandırmaya çabalıyorlar" diye belirtti.

Bölgedeki kadın kurumları ve hareketleri adına konuşan Fırat Bölgesi Yasama Meclisi Eşbaşkanı Fewziyê Ebdi, şunları söyledi: "Kobanê insanlığın ve barışın simgesi oldu. Kobanê Kuzey ve Doğu Suriye’deki bütün bölgelerin DAİŞ çetelerinden özgürleştirilmesi için Kobanê'de başlayan kıvılcım, DAİŞ'in Baxoz'da yenilgiye uğratılmasına kadar devam etti. Suriye, Türk devletinin bölgeye yönelik tehditlerine karşı sınırlarını korumalıdır. Kuzey ve Doğu Suriye’ye ilişkin anlaşmalar yapan Rusya ve ABD’yi Türk devletinin tehditlerine son vermeye ve göçmenlerin bölgeye güvenli bir şeklide geri dönebilmesi için gerekli koşulları sağlamaya çağırıyoruz."

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Kadın Komitesi Başkanı Cihan Xidro, "Kobanê’nin özgürleştirilmesi tarihi bölge halkı için bir kıvılcımdır. Kobanê direnişi halkın iradesinin askeri araçlardan daha güçlü olduğunun göstergesidir. DAİŞ’i destekleyen ve farklı gerekçelerle bölgeyi işgal etmeye çalışan Türk devletine karşı direniş devam ediyor" diye kaydetti.

Etkinlikte müzik grupları Kürtçe ve Arapça şarkılar söyledi. Minbic Demokratik Sivil Yönetimi Temsilcisi, Kobanê yönetimine direnişlerinden dolayı ödül verdi. Kutlama halaylarla sona erdi.