27 Eylül 2024 Cuma

Kobanê Davası kapatılmak isteniyor

Kobanê Davası, HDP'li siyasetçilere ceza verilerek seçimler öncesinde kapatılmak isteniyor. 7-8-9 Şubat günlerinde görülecek duruşmada, savcı esasa dair mütalaasını sunacak.

DAİŞ'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde gelişen ayaklanmadan iki yıl sonra HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekili ve HDP'li siyasetçinin tutsak edilerek başlatılan davanın 21'inci duruşması görülecek.

7-8-9 Şubat günlerinde Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmada, 3 bin 530 sayfa ve 324 klasörden oluşan dosyaya ilişkin tutsak HDP'liler esasa dair savunma yapamadan savcının esasa dair mütalaası alınacak.

28'i tutsak 108 HDP'linin bulunduğu dosyada, "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" ile 37 kez "İnsan öldürme" başta olmak üzere pek çok suçtan ceza isteniyor. İddianamenin ilk 241 sayfasında yaşamını yitiren 37 kişinin isimleri, mağdur müşteki olarak aralarında Adalet Bakanlığı, AKP, CHP, Hüda-Par, MHP, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, MİT, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Milli Savunma Bakanlığı'nın da bulunduğu 2 bin 676 isim yer alıyor. İddianamede ayrıca 6-8 Ekim'de gerçekleştirilen eylemler ile 20 duruşmadır adına 'tanık' ya da 'gizli tanık' denilen itirafçıların yalan beyanları yer alıyor.

DAİŞ'in 10 Eylül 2014'de Rojava Devrimini yok etmek için Kobanê'ye yönelik saldırılarısının ardından başlayan direnişe Türkiye halkları da katıldı. Çok sayıda kentte 6 Ekim 2014'te başlayan 7 ve 8 Ekim'de doruğa çıkan eylemler yapıldı. Ardından birçok kentte sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

ERDOĞAN KOBANÊ'NİN DÜŞMESİNİ UMDU AMA DÜŞMEDİ
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından iktidara yapılan uyarılar sonuç vermedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Antep'te 7 Ekim'de "Kobanê düştü düşecek" açıklaması yaptı. Erdoğan'ın bu sözlerinden sonra halk daha kitlesel olarak sokaklara çıktı, polis saldırılarına direndi. Polis, sivil faşistler ve devlet işbirlikçilerinin saldırıları sonucu çoğu HDP'li 54 yaşamını yitirdi.

ROJAVA DEVRİMİNE YÖNELİK TEHDİT DEVAM EDİYOR
Erdoğan'ın tehditleri daha sonraki süreçte de devam etti. Erdoğan, 6-8 Ekim'in 3'üncü yılında 8 Ekim 2017'de Afyon'da yaptığı bir konuşmada, "En doğudan Akdeniz'e oluşturulmak istenen bir terör koridorunu bozmak mecburiyetindeyiz, buna müsaade edemeyiz. Eğer buna müsaade edersek, yeni bir Kobani yaşarız, kusura bakmasınlar. Biz yeni bir Kobani yaşamak istemiyoruz ve bunu yaşatmayacağız" dedi. Erdoğan'ın saray iktidarı bugün de Rojava Devrimine yönelik saldırılarını sürdürüyor. Rojava kentlerine yönelik İHA, SİHA saldırılarının yanı sıra uzunca bir süredir kara hareketi için fırsat yaratılmaya çalışılıyor.