26 Eylül 2024 Perşembe

Kızıltepe'den özgürlük Newrozu mesajı

Kızıltepe'de sağanak yağışa rağmen binlerce kişi Newroz'un kutlanacağı Otogar meydanında toplandı. Kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olduğu kitle, 2023 Newroz'unun özgürlük Newrozu olduğunu vurguladı. Kutlamanın ardından yürüyüş yapan kitle polis saldırısına uzun süre direndi.

Maraş depreminde hayatını kaybedenlere adanan ve "Her der Newroz, her dem azadî" şiarıyla Mardin'in Kızıltepe ilçesi Otogar Meydanında gerçekleştirilecek Newroz kutlamasında sağanak yağışa rağmen binlerce kişi bir araya geldi. Halkın ulusal kıyafetleriyle akın ettiği Newroz alanına kurulan platforma "Newroz 2023" yazılı büyük pankart asıldı. HDP, DBP ve Yeşil Sol Parti flamalarının asıldığı Newroz'da sık sık "Bijî berxwedana zindana", "Bijî serok Apo" sloganları atıldı. Kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olduğu Newroz alanında Amedspor taraftarları da yerini aldı.

Mardin Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut ve Kızıltepe Belediyesine atanan kayyum yönetimi belediye binasının üzerinden alanı izlerken, belediye binasına dönen kitle, "Bijî serok Apo" ve "Tayyip istifa" sloganlarını attı. 

Yerel sanatçıların seslendirdiği Newroz şarkılarına eşlik eden halk, Öcalan'ın fotoğraflarını taşıdı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunulan Kızıltepe Newroz'unda Yeşil Sol Parti adına Mehmet Nuri Kapan söz aldı. Maraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden onbinlerce insanı hatırlatan Kapan, iktidarın insanları enkaz altında ölüme terk ettiğini vurguladı. İktidardan hesap soracaklarını ifade eden Kapan, Newroz ruhu ile 14 Mayıs'taki seçime gideceklerini dile getirdi.

'HESAP SORACAĞIZ'
HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise Newroz alanının coşkusu ile özgürlük mücadelesine devam edeceklerini vurguladığı konuşmasında, Kürt halkına yapılan zulme karşı, enkaz altında ölüme terk edilenler için iktidardan hesap soracaklarını söyledi.

'İKTİDAR HESAP VERECEK'
"Tayyip istifa" sloganları eşliğinde konuşmasına başlayan HDP Sözcüsü Ebru Günay, "İstifa etme cüretini göstermeyenleri biz göndereceğiz" diyerek kitleyi yanıtladı. Hapishanelerde özgürlük mücadelesi verenlere selam gönderen Günay, kitlenin "Bijî serok Apo" sloganı atması üzerine "Sesiniz İmralı adasına ulaştı Kızıltepe halkı" dedi.

Büyük bir acı ve öfke içinde olduklarını dile getiren Günay, "Acımız ve öfkemizle depremde insanlarımızı enkaz altında terk edenlerden yani bu iktidardan hesap soracağız. Bu Newroz hesap sorma Newroz'udur. Bu Newroz özgürlük Newroz'udur. Güzel günler yakın, biz sizden işlediğiniz suçların hesabını teker teker soracağız. Bu iktidar hesap verecek. Sanmayın ki, saraylar saltanatla devam eder. Siz hesap vereceksiniz. 14 Mayıs'ta biz bu iktidarı Newroz'un coşkusuyla göndereceğiz" diye vurguladı.

'JİN JİYAN AZADÎ'
Jîna Amini ve Nagihan Akarsel'e sözleri olduğunu hatırlatan Günay, "Jin, jiyan, azadî, bizim felsefemiz. Jin, jiyan, azadî diyerek yaralarımızı sarıyoruz. 8 Mart'tan Newroz'a, Newroz'dan 14 Mayıs'a bu iktidarı biz göndereceğiz" dedi. Günay kitleye, "Gönderiyor muyuz bu iktidarı" sorusunu yöneltti, kitle "Evet" cevabını verdi.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi halkın kıracağını vurgulayan Günay, "Çünkü sayın Öcalan Türkiye ve Ortadoğu'da barışın elçisidir. Çare Öcalan, çözüm Öcalan" dedi.

Newroz mitinginin ardından binlerce kişi "Bijî serok Apo" sloganıyla Eski Hastane Caddesi'nde yürüyüşe geçti. Zırhlı araçlar ve TOMA'lar yürüyüşü engellemek için kitlenin önüne geçerken, kitle engeli dinlemedi, yürüyüşünü sürdürdü.

Kitlenin yürüyüşe devam etmesi üzerine polis biber gazı ve tazyikli suyla kitleye saldırdı. Gençler polise taş ve su şişeleriyle karşılık verirken, ara sokaklara dağılan gençlerle polis arasındaki çatışma uzun süre devam etti. Newroz alanından çıkmaya devam eden kitle ile polis arasında da gerginlik yaşandı.

TOMA'NIN ÜZERİNE YÜRÜDÜ
Polisin saldırısına zafer işareti yaparak karşılık veren yaşlı bir kadın, tazyikli su sıkan TOMA'nın üzerine yürüdü.

Gençlerin dağılmasının ardından eylem sona erdi.