29 Eylül 2024 Pazar

'Kirazlıyayla köylülerinin haklı ve onurlu direnişinin yanındayız'

Koronavirüs salgınını fırsata çeviren Meyra Madencilik'e karşı Kirazlıyayla köylülerinin direnişi sürüyor. Halkçı Mühendis, Mimarlar ve Şehir Planlamacıları, köylülerle dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı.

Kirazlıyayla köylülerinin Meyra Madencilik şirketinin maden tesisi kurmak için ağaç katline karşı direnişi sürüyor. Şirketlerin pandemiyi dinlemediğini ve karşı çıkanlara zulüm uyguladığını kaydeden Halkçı Mühendis, Mimarlar ve Şehir Planlamacıları köylülerin yanında olduklarını belirtti ve dayanışma çağrısı yaptı.

Bursa Kirazlıyayla'da Meyra Madencilik şirketinin tesis kurmak için başlattığı ağaç kesimini köylülerin durdurduğu hatırlatılan açıklamada, pandemiyi fırsat bilen şirket yetkililerinin sabah erken saatlerde baskın yapar gibi iş makinelerini getirip zemin çalışmasına başladıkları anımsatıldı.

'KÖYLÜLER BASKIYA DİRENİRSE SUÇ MU İŞLEMİŞ OLUYORLAR'
Pandemi nedeniyle mahkemelerin işlevsiz olmasından kaynaklı köylülerin adalet önünde haklarını arayamadıkları belirtilen açıklamada, cevher zenginleştirme tesislerinin çevreye çok ciddi zararlar verdiğini kaydedildi. Tüm bu zararlar ortada iken orman sahasına ısrarla tesisin kurulmak istenmesine tepki gösterilen açıklamada, "Zenginleştirme tesisi için havuz yapımı derhal durdurulmalıdır. Kirazlıyayla köylüsü tarlalarının zehirlenmesini, topraklarının kirlenmesini istemiyorlar. Evlerinin 60 metre ilerisinde kurulacak bu tesise karşı çıkmak suç mudur? Jandarma ablukası nedeniyle mezarlıklara gitmelerine bile izin verilmeyen köylüler baskıya direnirlerse suç mu işlemiş oluyorlar?" denildi.

'HABBAB ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERİN GÖZ BEBEĞİDİR'
Meyra Madencilik şirketinin 2018 yılında Lübnanlı şirket olan Delta Star Enerji ve Madencilik şirketine yüzde 60 hisse ile ortak olarak büyüdüğü söylenen açıklamada, Delta Star Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab'ın emperyalistlerle işbirliği teşhir edildi. ABD'nin en güçlü şirketinin yatırım yapmak için Habbab'a danıştığını ve eski başkan Bush'un yakın dostu olduğu söylenen açıklamada, "Çok uluslu şirketlerin göz bebeğidir. Ve Tayyip Erdoğan'ın 2005 yılında birlikte uçak seyahati yapabildiği tek kişidir" denildi.

'BASKILAR KİRAZLIYAYLA KÖYLÜLERİNİ YILDIRAMAZ'
Halkçı Mühendis Mimar ve Şehir Plancılarının açıklaması şöyle devam etti: "Maden şirketlerinin doğayı katletmelerine izin verilmemelidir. Çevreye, doğaya, insana, bitkiye olan duyarlılığımız gereği bizde Kirazlıyayla köylülerinin haklı, onurlu mücadelesinin yanındayız. Baskılar Kirazlıyayla köylülerini yıldıramaz."