27 Eylül 2024 Cuma

Kınık: Siz afette askeri konumlandırmazsanız yanlış yaparsınız

Deprem bölgesinde ilk anda askerlerin konumlandırılmamasını eleştiren Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Kızılay'ın Ahbap'a çadır satışının ise kendisinin haberi olmadan yapıldığını iddia etti.

Depremzedelerin ihtiyacı olan çadırları dağıtmayatak stokta bekleten ve fahiş fiyatla Ahbap'a satan Kızılay'a tepkiler sürüyor. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Hükümetin afet koordinasyonunu eleştirerek suçu üzerinden atmaya çalışan Kınık, depremden hemen sonra askerlerin sahaya sürülmemesine tepki gösterdi. Afet yönetiminin yeniden ele alınması gerektiğini kaydeden Kınık, "Askerler zaten olağanüstü durum için, afet için yetiştirilmiş insanlardır. Siz afet operasyonunun içerisinde askeri konumlandırmazsanız, askeri kapasiteyi konumlandırmazsanız yanlış yaparsınız" ifadelerini kullandı.

"Siz bir taraftan S4 seviyesinde uluslararası bir afet yardım çağrısında bulunuyorsunuz ama kendi içinizde sivil-asker işbirliği mekanizmanız maalesef geçmiş dönemlerde çökertildiği için bu mekanizmadan faydalanamıyorsunuz" ifadelerini kullanan Kınık'ın sözleri Hürriyet Gazetesi Ankara temsilcisi yandaş Hande Fırat tarafından kesilmesi de dikkat çekti. 

Hande Fırat, "Sivil-asker işbirliği sağlanamadığı için mi ilk 48 saat tartışma konusu" diye sordu. Kınık ise, sözlerini toparlayarak, "Hayır, mevzuat yeniden tanımlanmalı" dedi.

'BANA SORMADAN İNİSİYATİF ALMIŞLAR'
Kınık, Kızılay'ın AHBAP'a çadır satışı konusunda ise ilk olarak, satışı doğrulamış ve "Ahbap Derneği ve Türk Kızılay işbirliği ahlaki, akılcı ve yasaldır. Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir" ifadelerini kullanmıştı. Kınık ayrıca, "Büyütülecek bir hadise değil. Günün sonunda vatandaşımıza hizmete gitmiş" de demişti.

Kınık, son olarak ise çadır satışından haberi olmadığını iddia etti. Çadırların satışının "maliyetine" gerçekleştirildiğini söyleyen Kınık, şöyle devam etti: "Bana sorsalardı, CEO'larına sorsalardı bunu, bizim kurumsal olarak vereceğimiz cevap şu olurdu muhtemelen; 'Arkadaşlar bakın Ahbap böyle bir yardımda bulunmak istiyor tamam güzel, bağış almış çok güzel, yani mesela bizim bunun nakliyesine destek versin, yükleyin çadırları, AFAD'ın göstermiş olduğu lokasyona sevketsinler, kurulumlarına da destek olsunlar sonra bakarız' derdim ben."

Kınık, Ahmet Hakan'ın "O zaman Ahbap'ın parasını iade edin" sözlerini "Bakarız, ona da bakarız" cevabıyla geçiştirdi.