29 Eylül 2024 Pazar

Kimyasal silah kullanımına karşı halklar sokağa çıktı

MEBYA-DER'in çağrısıyla sokağa çıkan çok sayıda kişi "Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur" dedi. AKP-MHP faşist iktidarın gerillayı yenemediği için bu savaş suçuna başvurduğunun altını çizen çok sayıda kişi, uluslararası kamuoyunu bu suça karşı harekete çağırdı.

Türkiye ordusunun yenemediği gerillaya karşı kimyasal silah kullanarak işlediği insanlık suçu birçok kentte protesto edildi. Sokağa çıkanlar, iktidarın Kürt düşmanı politikalarını bir kez daha teşhir ederken mücadeleyi yükselteceklerini belirtti.

MARDİN
Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Mardin Şubesi'nin çağrısıyla Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Barış Anneleri Meclisi, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Mardin Tabip Odası ve Mardin Hapishane İzleme Komisyonu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, İHD Mardin Şubesi önünde açıklama yaptı.

Kitle "Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur" yazılı pankartın açıldığı eylemde, basın metnini okuyan Azad Bayram, iktidarın her gün hak ihlallerine bir yenisini eklediğini belirtti. Yayınlanan görüntülerde Türkiye'nin Nisan 2021'den bu yana sistematik bir şekilde kimyasal gaz, taktik nükleer silah, termobarik bombalar ve hardal gazı gibi öldürücü, boğucu kimyasal silahları kullandığının ortada olduğunu kaydeden Bayram, bölgede önceki aylarda yapılan incelemelerde de kimyasal silah kullanıldığının tespit edildiğini söyledi. 17 HPG'linin katledildiği kimyasal saldırıya dair görüntülerin bölgedeki cografik tahribatın da boyutunu gözler önüne serdiğini söyleyen Bayram, "Kimyasal silahlarla sadece insanlığa karşı suç işlenmiyor, doğada yaşayan canlılar ve doğanın ekosistemi tahrip ediliyor. Buna rağmen kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi'nin taraf ülkeleri sessiz kalmaktadır. Bu sessizliğin insan hakları ihlali olduğunu ve bu sessizliğin bir an önce son bulmasını istiyoruz" dedi.

Kimyasal silahların kullanımı sonucu iki yeğenini kaybeden Xoşnav Ata'nın yaklaşık 80 gündür Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) önünde Adalet Nöbeti eylemine değinen Bayram, sözlerini şöyle sürdü: "Yaşanan bu insanlık dışı suçlara karşı BM başta olmak üzere tüm dünya kamuoyunu Cenevre Sözleşmesi'nin gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz. Yine OPCW'ın derhal bölgeye bir heyet göndererek gerekli incelemeleri yapmasını ve işlenen insanlık suçuna ortak olmadığını gösteren adımları ivedilikle atmasını bekliyoruz. Biz sivil toplum örgütleri ve hak savunucuları olarak; insanlık suçu işlenmesine asla ama asla müsaade etmeyeceğiz. Sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz."
 
Açıklama, "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganlarıyla son buldu.

VAN
MEBYA-DER Van Şubesi, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin katılımıyla açıklama yaptı. Açıklamada, "Kimyasal silah kullanılması uluslararası hukukun ihlali ve insanlık suçudur" ve "Bu suça sessiz kalma" pankartı açılırken, sık sık "Şehid namirin" ve "Bimre îxanet" sloganları atıldı.

MEBYA-DER Van Şube Eşbaşkanı Hanım Kaya, Türkiye'nin birçok kez kimyasal silah kullandığını belirterek, yetkili kurumların sessizliğine tepki gösterdi. Kaya,

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç ise, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "PKK'lıların her birinin 5-10 çocuğu var" sözlerine işaret ederek, "Kürtlere karşı nefret buraya kadar geldi. Kürtlerin 5-10 çocuğunu çok gördükleri için bazıları sınır hatlarında katlediliyor, kimilerini cezaevlerinde atıp öldürüyorlar. Kimini siyasetten uzaklaştırıyorlar, vekilliklerini düşürüyorlar ya da kimyasal silahla katlediliyorlar. Hükümet yetkililer ‘TSK'nin itibarını başarısını zedelemek için iftiralar atıyorlar' diyor. Neyin başarısını zedelemekten bahsediyorsunuz? Kürtleri öldürmek için ülkenin kaynaklarını hepsini savaşa yatırdınız. Kürtleri öldürerek mi başarı elde edeceksiniz? Yaptığımız katliamlara övünüyorsunuz. Maden orada kimyasal silah kullanılmadı o zaman uluslararası kurumlar orada inceleme yapmasını neden istemiyorsunuz" diye sordu.

AĞRI
Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), İnsan Hakları Derneği ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Ağrı merkezde kimyasal silah kullanımını kınadı. HDP binası önünde yapılan açıklamada, "Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur. Bu suça ortak olma" pankartı taşındı. DBP İl Eşsözcüsü Melik Özmüş, kimyasal silah kullanımı ile ilgili uluslararası kurumların harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

IĞDIR
Iğdır'da da HDP binası önünde açıklama yapıldı. HDP İl Eşbaşkanı Semra Doğruyol, Türkiye'nin savaş suçu işlediğine işaret ederek, "Kimyasal silah kullanıldığına dair ortaya çıkan görüntüler dehşet verici ve kabul edilemez görüntülerdir. Kimyasal silah kullanmak aynı zamanda insanlık suçudur. Meclis derhal bir araştırma komisyonu kurmalı ve harekete geçmelidir" çağrısı yaptı.