29 Eylül 2024 Pazar

Kimyasal silah kullanımına karşı çağrı

Kimyasal silah kullanımına karşı uluslararası kamuoyuna çağrı yapan Amed Emek ve Demokrasi Platformu, insanlık suçuna karşı gerekli önlemlerin ivedilikle alınmasını istedi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Türkiye'nin Federe Kürdistan'a bağlı Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik Ağustos, Eylül ve Ekim'de gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırılarına ilişkin Yenişehir ilçesine bağlı Ofis Semti'nde bulunan Hazal Park'ta basın açıklaması gerçekleştirdi.
 
Ancak polis "örgütsel talep ve faaliyette bulundukları" gerekçesiyle kitlenin açıklama yapmasına izin vermedi. Kitleyi 5 katman şeklinde ablukaya alan polisler, gazetecilerin çekim yapmasının önüne geçmeye çalışırken, gazeteciler tüm baskılara rağmen çekim yapmaya devam etti. Bunun üzerine kitle, "Kimyasal devlet", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Faşizme karşı omuz omuza", "Hak hukuk adalet dinerek gelecek", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları ve alkışlarla yaşananları protesto etti.
 
Kitlenin verdiği direniş sonucunda gerçekleştirilen basın açıklamasında "Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur" pankartı açılırken, basın metnini Platform Dönem Sözcüsü Şiyar Güldiken okudu. Kimyasal silahların kullanılmasıyla insan ve doğaya zarar verildiğini kaydeden Şiyar, "Dünya tarihinin geçmişi; Nagazaki, Hiroşima, Halepçe ve Enfal'de kullanılan kimyasal silahların yarattığı tahribatlarla doludur. Yaşanan bu insanlık dışı suçlara karşı tüm dünya kamuoyu başta olmak üzere Birleşmiş Milletlerin hazırladığı ve onayladığı Cenevre sözleşmesinin gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz. Yine Dünya Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) derhal bölgeye bir heyet göndererek gerekli incelemeleri yapması ve işlenen insanlık suçuna ortak olmadığını gösteren adımları ivedilikle atmasını bekliyoruz" dedi.

Eylem, sloganlarla sona erdi.