26 Eylül 2024 Perşembe

Kiel'de Aralık katliamları konulu panel düzenlendi

Almanya'nın Kiel kentinde Maraş, Roboski ve 19 Aralık hapishaneler katliamlarına ilişkin panel düzenledi.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), Almanya'nın Kiel kentinde Maraş, Roboski ve 19 Aralık hapishaneler katliamlarına ilişkin panel düzenledi.

İnsan Hakları Deneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri ve 19 Aralık hapishaneler katliamı tanığı ve ÖTSP temsilcisi Hüseyin Bulut panelist olarak katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan panelde ilk sözü alan Hüseyin Bulut, "19 Aralık'ta 20 hapishanede eş zamanlı operasyon yapıldı. Bu operasyon dört gün sürdü. Operasyon süresince 20 bin adet gaz bombası kullanılmış, 28 devrimci katledilmiş 6 kadın devrimci gazlarla yakılmıştır" dedi. Devletin amacının devrimcileri tek tipleştirip F tipi hapishanelere koymak olduğunu ifade eden Bulut, "Gelinen süreçte katliamın ardından 19 yıl geçmesine rağmen devrimcilerin üstünden bu baskı hiç bir zaman değişmemiştir. Halen hapishanelerde çıplak arama, itirafçılık dayatılması bütün güncelliğini korumaktadır" diye kaydetti.

Ardından söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, katliamın hukuki boyutunu anlattı. Yoleri, dosyada bulunan resmi belgelerden bu katliamın planlarının 1 yıl öncesinden yapıldığını vurguladı. Katliamın siyasi sorumlularının hiçbir zaman yargılanmadığına dikkat çeken Yoleri, 19 Aralık'tan bu güne tecritin halen devam ettiğini belirtti. Yoleri, "Şu an Türkiye'de 220 bin kapasiteli 355 hapishane bulunmakta, fakat mahpus sayısı 286 bin 500 civarındadır. Bu 60 bin mahpusun fazladan kalması demek yani bir çok tutuklu aynı yatakta yatıyor ve yemeklerini yetmediği, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıktığı bir durum meydanda. Hasta tutsakların tedavi edilmemesi tecridin bir ürünüdür. Siyasi ve adli olanlara ayrı uygulamalar yapılıyor ve bugünde devam etmektedir" diye konuştu.

Maraş katliamına ilişkin de konuşan Yoleri, "Maraş katliamının üzerinden 41 yıl geçti. Katliamın dava dosyaları devlet eliyle kapatıldı ve ne yazık ki bu katliamda da hiç bir siyasi yargılanmadı" dedi.

34 insanın hayatını kaybettiği Roboski katliamına değinen Yoleri, "Devlet Bu katliamın nedeni sınır ticareti yapmaları olarak lanse etmeye çalışmıştır. Devletin bilgisi dahilinde yapılan bir sınır ticaretidir. Aslında yapılmak istenen bu insanları koruculaştırma, kabul edilmediği takdirde ise bu şekilde bir cezalandırma yöntemine başvurmuştur. Roboski'de 34 insan hayatını kaybetti, 22'si aynı aileden ve 19'u çocuktu. 29 Mayıs 2016'da ise ikinci bir Roboski yaşandı. Hemen yanı başındaki Gülyazı Karakolundan havan topları atılarak gerçekleşen saldırıda bir çok insan yaralandı" diye kaydetti.

Panel sinevizyon gösteriminden sonra sona erdi.