29 Eylül 2024 Pazar

KESK: 'Sansür yasası' geri çekilmelidir

Halkın haber alma, ifade ve düşünce özgürlüğüne ağır bir darbe vurmayı hedefleyen 'sansür yasası'na karşı basın toplantısı düzenleyen KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgedik, "Korku iklimi yaratma ve toplumu susturma düzenlemesi geri çekilmelidir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren ‘sansür yasası'nın 16'dan 28'e kadar olan maddeleri kabul edildi. Yasanın 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören 29. maddenin görüşmesi ise bugün devam edecek.

Halkın haber alma, ifade ve düşünce özgürlüğüne ağır bir darbe vurmayı hedefleyen 'sansür yasası'na karşı KESK, genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgedik, "Korku iklimi yaratma ve toplumu susturma düzenlemesi geri çekilmelidir" dedi.

AKP-MHP faşist iktidarının ömürlerini uzatmak için tüm yolları denediğini söyleyen Bozgeyik, "AKP-MHP bloğu susturulmuş, kıskaca alınmış muhalif basın ve bu düzenleme sonrası kontrol altına alınacak sosyal medya zemini üzerinden tek yanlı kirli propaganda ile seçimi kazanarak iktidarlarını sürdürmeyi istemektedir" dedi.

Ülkenin ihtiyacının 'sansür yasası' olmadığının altını çizen Bozgeyik, "Tam aksine basın ve ifade özgürlüğünün, halkın haber alma hakkının en geniş anlamda yaşama geçeceği; demokratik standartları yüksek, çağdaş hukuk normlarına uygun, dünyada hızla değişen ve gelişen iletişim ve haberleşme süreciyle uyumlu, düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı davalar, tutuklamalar gibi mağduriyetleri giderecek bir yasal düzenleme ve bu paralelde fiili uygulamalardır" diye belirtti.

AKP-MHP faşist iktidarına seslenen Bozgeyik, "Toplumun özgürlük talebini hiçbir güç yasalarla, baskılarla engelleyemez. Tarih bunun örnekleriyle doludur. Bunun en somut ve yakın örneği bugün İran'da yaşanmaktadır. Unutmamalı ki, 21. yüzyılda ne tür baskı yöntemi uygulanırsa uygulansın özgür ve bilimsel düşünce kendi yolunu bulur ya da kendisine yeni yollar açar. Geç kalınmış değildir. Tekçi, faşizan zihniyetin ürünü olan düzenleme tümden geri çekilmeli, anti demokratik uygulamalardan medet umulmamalıdır" diye konuştu. 

Bozgeyik son olarak şunları söyledi: "Konfederasyonumuz düşünce ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere ülkemizde ve dünyada emekçilerin, ezilenlerin, kadınların bedeller ödeyerek kazandıkları temel hak ve özgürlüklerin bu tür düzenlemelerle ortadan kaldırılmak, kısıtlanmak istenmesine karşı fiili ve meşru mücadelesini devam ettirecektir."