27 Eylül 2024 Cuma

'Kendini korumadı' diye Berkin'i kusurlu bulan rapor yok sayılmalıdır'

Gezi şehidi Berkin Elvan'ın katledilmesine ilişkin açılan davanın 16. duruşmasında, avukatlar 16 yaşındaki Berkin'i "kendini korumadı" diye neredeyse asli kusurlu sayan raporun yok sayılması gerektiğini kaydetti. Dosyanın başından delil karartıldığını kaydeden avukatlar, hazırlanan raporun İçişleri Bakanlığı'nın dosyaya nasıl doğrudan müdahale ettiğinin kanıtı olduğunu söyledi. Duruşma, 18 Mart'a ertelendi.

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği ile yaralanan ve 269 gün yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdikten sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın katledilmesine ilişkin davanın 16. duruşması görüldü. Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma, bir kez daha ertelendi.

Duruşmayı, Berkin'in annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan ile Gezi direnişinde Eskişehir'de dövülerek katledilen Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Kormaz, Ankara'da katledilen Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfiye Sarısülük ile çok sayıda kişi takip etti.

Berkin'in katledilmesiyle ilgili sanık polis Fatih Dalgalı'nın "olası kastla öldürme" suçundan yargılandığı davayı yürüten heyet, dosyanın ek bilirkişi raporunun Foça Adli Tıp Kurumuna gönderildiğini, oradan yanıt beklendiğini söyledi.

Tanıklardan birinin Gülen Cemaati soruşturması kapsamında kaçak olduğunu söyleyen mahkeme başkanı, dosyada çok zorluklar olduğunu, bazı şeylere yanıt alamadıklarını söyledi.

'BERKİN'İ KUSURLU SAYAN RAPORU MAHKEMENİZ DİKKATE ALMAMALI'
Avukat Çiğdem Ablulut, jandarmadan gönderilen ve Berkin'i kendi ölümünde tali kusurlu bulan raporun yok sayılması gerektiğini vurguladı. Daha önce dosyaya giren Ulusal Kriminal Büro raporu, Jandarma Kriminal Raporu, Özel Bilir Kişi raporu ile Foça Jandarma Kriminal Raporlarını hatırlatan Akbulut, "Bu raporların tamamı bize olay anında bir çatışma olmadığını söylüyordu. Dosyadaki görüntüyü çıplak gözle izlediğimizde biz de söylüyorduk. Görüş açılarının net olduğu, doğru açının sektirme olduğunu söylüyordu rapor. 14 yaşındaki Berkin'i 'kendini korumadı' diye neredeyse asli kusurlu sayan raporu, mahkemenizin de dikkate almamasını istiyoruz" dedi.

'FATİH DALGALI BERKİN'İ VURDUKTAN SONRA KAÇ GAZ FİŞEĞİ DAHA ATTI?'
Avukat Can Atalay da başından beri delillerin karartılmaya çalışılan dosyaya işaret etti ve şu ifadeleri kullandı: "Bu rapor, dosyanın başından beri olayın nasıl devam ettiğinin, doğrudan İçişleri Bakanlığı eliyle müdahalenin nasıl devam ettiğinin göstergesidir. Olayda bizce kasıt vardır. Berkin yaralandıktan sonra ona müdahale etmek isteyen insanlar gaza boğulmuştur. Soruyoruz: Fatih Dalgalı, Berkin'i vurduktan sonra kaç tane daha gaz fişeği atmıştır?"

'BU RAPOR YOK SAYILMALIDIR'
"Sanık Fatih Dalgalı kasıtla hareket etmiştir" diyen Atalay, "Sanık polis, ateş ederken sonuçlarını öngörmekte ve buna göre ateş etmektedir. Berkin'i değilse Can'ı öldürmeyi hedeflemiştir. Bu raporun altında imzası bulunanlar, çocuğu 'tali kusurlu' görecek kadar utanmazlaşmıştır. Bir çocuğun Okmeydanı'nda, Ramallah'ta, Diyarbakır Bağlar'da, Antakya Armutlu'da oturması kusur değildir, bunu böyle yazanların rezilliğidir. Eğer bir yargı düzeninden bahsedeceksek bu rapor yok sayılmalıdır" diye konuştu.

Hatay Barosu adına duruşmaya katılan Avukat Hatice Can ise "Zet silahı kullanma kılavuzuna uyulduğu sürece kimseyi öldüremezsiniz. Bu mümkün değil" dedi.

Aranın ardından, duruşma 18 Mart Çarşamba gününe ertelendi.