29 Eylül 2024 Pazar

Kenanoğlu: 105 bin öğrenci ekonomik kriz nedeniyle üniversiteye kayıt yaptıramadı

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, üniversiteyi kazanan 105 bin 772 öğrencinin ulaşım ve barınma masraflarını karşılayamadığı için üniversiteye kayıt yaptıramadığını açıkladı. Kenanoğlu, kriz nedeniyle eğitimine devam edemeyen gençleri Milli Eğitim Bakanına sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, ekonomik kriz nedeniyle üniversiteye kayıt yaptıramayan öğrencileri Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanlığı'na verdiği soru önergesinde hayat pahalılığı nedeniyle çok sayıda öğrencinin eğitim-öğretim hayatına devam edemediğini ifade eden Kenanoğlu, 86 bin 975'i devlet ve 18 bin 977'si vakıf üniversitesini kazanan 105 bin 772 öğrenciye yurt çıkmadığını hatırlattı. Kenanoğlu, özel yurt ve kiralık ev fiyatlarının yüksekliği, beslenme, öğrenim ve ulaşım giderleri nedeniyle eğitim hayatına devam edemediğine dikkat çekti.

2022 yılında üniversitelerdeki boş kontenjan oranının yüzde 2'den yüzde 12'ye yükseldiğine işaret eden Kenanoğlu, "Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik gibi en iyi bölümlerde 15 bin 101 kontenjan boş kalmıştır. Kayıt yaptırılamayan iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Konya olmuştur" dedi.

Kenanoğlu, yoksulluk nedeniyle eğitim hayatına devam edemeyen öğrencilere ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanıtlaması amacıyla şu soruları yöneltti:
♦ Yüksek zamlar nedeniyle okumaktan vazgeçen öğrenciler için bir çözüm öneriniz var mıdır?
♦ Devlet yurtlarına yerleşemeyen ve ekonomik zorluk nedeniyle kayıt yaptıramayan öğrenciler için geri ödemesiz kira ve gıda yardımı yapılarak eğitime dönmeleri sağlanacak mıdır?
♦ Özellikle barınma ihtiyaçlarının karşılanması için acil önlemler alınacak mıdır?
♦ Ekonomik nedenlerle zorunlu eğitime devam edemeyen öğrenci var mıdır? Varsa bunların illere ve ilk, orta ve liselere göre sayısal dağılımı nasıldır?