29 Eylül 2024 Pazar

Kelepçeli muayeneye karşı çıkan tutsağa 'seni pestil gibi ezerim' tehdidi

Ağır hasta tutsak Hasan Tahsin Akgün'ün gördüğü ağır işkenceler ve olumsuz hapishane koşulları nedeniyle ortaya çıkan ağır sağlık sorunlarının hapishanede tedavi imkanı bulunmadığı bilinmesine rağmen tahliye edilmeyerek tedavisinin engellendiği kaydedilen 550. F Oturmasında, Akgün'ün derhal serbest bırakılması istendi. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerin önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliye edilmeleri için düzenlenen F Oturmasının 550.'si hasta tutsak Tahsin Akgün için gerçekleşti. İHD İstanbul Şubesi'nin önünde yapılan eylemde hasta tutsakların fotoğrafları ve "550. F oturması hasta mahpus Hasan Tahsin Akgün serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" yazılı pankartlar taşındı. 

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutulan 22 yıllık hasta tutsak Hasan Tahsin Akgün'ün durumuna ilişkin şu bilgiler paylaşıldı: "2001 yılında tutuklanarak Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde tek kişilik hücreye konulan Akgün, tutuklandıktan sonra da devam eden işkencenin etkisi ile, 4 ayın sonunda, annesini ve kardeşlerini dahi tanımayacak derecede ağır hafıza kaybı yaşamış, yaklaşık 4 yıl devam eden bu süreçte, süregiden baskı ve girdiği ağır bunalım nedeni ile iki defa kendisini yakmıştır. Akgün, yanığa bağlı sorunları yanında, bel fıtığı, astım, orta kulak iltihabı, Anti Sosyal Kişilik Bozukluğu ve Atipik Psikoz hastası olup, hapishane koşullarında tedavi ve bakımı yapılamamaktadır.

Bel fıtığı nedeniyle yürüme bozukluğu gelişen, Psikoz tanısı ile kullandığı ilaçların etkisi ile sosyal uyum sorunu artan ve sık sık halüsinasyonlar gören Akgün hakkında, 2002 yılında düzenlenen raporda 'F Tipi hapishanede kalamaz' dendiği halde, halen F Tipi bir hapishanede tek başına tutulmakta, bu
durum sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır.

Annesi oğlunun yaşadıklarını şu şekilde anlatmaktadır: 'Oğlum Hasan Tahsin, kalıcı hastalıklarına ilave olarak yaklaşık 4 aydır çok ağır soğuk algınlığı yaşıyor, organlarında ağır enfeksiyonlar ortaya çıkmaya başladı. Tekirdağ Devlet Hastanesi Hekimleri kulakta oluşan iltihap sonucu onu Namık Kemal Araştırma hastanesine sevk etmişler, kelepçesi çıkarılmadan muayene edilmek istenmiş ve bunu kabul etmeyince tekrar hapishaneye götürülmüş . İkinci kez tekrar aynı hastaneye götürmüşler, oğlumun kelepçelerini dahi açmadan muayene etmek istemişler. Oğlumun, daha önce hiçbir hekim böyle muayene yapmadı, neden kelepçeyi çıkarmıyorsun sorusu üzerine, refakat eden askerin doktorun böyle istiyor, çok konuşursan seni pestil gibi ezerim tehdidi ile karşılaşmıştır. Kulak Burun Boğaz uzman doktoru T. E. hekim olarak orada bulunmamasına rağmen kaşesi kullanılmış evrakta dahi sahtecilik yapılarak 'muayene edilmek istemedi' şeklinde rapor tutulmuş, muayene edilmeksizin hapishaneye geri götürülmüştür."

15 yıldır tek kişilik hücrede tutulan Hasan Tahsin Akgün'ün gördüğü ağır işkenceler ve olumsuz hapishane koşulları nedeniyle ortaya çıkan ağır sağlık sorunlarının hapishanede tedavi imkanı bulunmadığı bilinmesine rağmen, tedavi amacıyla serbest bırakılması yönündeki taleplerinin kabul edilmediğini, sağlığı ve yaşamının  tehlikeye atıldığı kaydedilen eylemde, "550. F Oturması kapsamında ağır hasta mahpus Hasan Tahsin Akgün ve bütün hasta, yaşlı ve engelli mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve ve kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz" denildi.