26 Eylül 2024 Perşembe

KCK: Eylemsizlik kararı seçim boyunca sürecek

Depremler sonrası aldıkları eylemsizlik kararını seçim süreci boyunca devam edceklerini açıklayan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, HDP'nin aday çıkarmama tutumunu desteklediklerini kaydetti.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, Medya Haber TV'ye gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye'de seçim süreci sonuçlanana kadar askeri eylemleri durdurma kararı aldıklarını duyurdu.

6 Şubat'ta gerçekleşen Maraş merkezli depremler sonrası aldıkları eylemsizlik kararını hatırlatan Hozat, "Bu seçim süreciyle birlikte güçlü bir mücadele yürütülürse, bu mücadele büyütülürse kesinlikle bu faşist iktidar 14 Mayıs'ta yıkılacaktır. Seçimlerin halkımız, Türkiye halkları açısından önemini dikkate alarak bu seçimlerin tarihi bir seçim olduğu gerçeğini dikkate alarak, bu eylemsizlik kararını seçim süresince de sürdürme, seçime kadar sürdürme ve seçimden sonra yeni bir durum değerlendirmesi yapma kararına ulaştık. Dolayısıyla bizim eylemsizlik kararı seçim boyunca da sürecek. Seçimden sonra biz tekrardan durum değerlendirmesi yapacağız, yaklaşımımızı da kamuoyuna paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin çok önemli bir seçim sürecine girdiğini belirten Hozat, eylemsizlik kararlarına rağmen Türk devletinin saldırılarını arttırarak sürdürdüğüne dikkat çekti. Seçim süreciyle bu saldırıların devam edeceğini kaydeden Hozat, "Eylemsizlik kararından kaynaklı gerilla gücümüzde hiçbir biçimde, hiçbir alanda ne halkımızda ne de gerilla gücümüzde bir gevşeme yaşanmamalıdır. Saldırılara karşı en güçlü bir biçimde, en aktif bir biçimde cevap vermelidir. Bu eylemsizlik bu yönde engel değildir" dedi.

'ÇIKAR HESAPLARINA GİRİLMEMELİDİR'
Seçim süreci açısından Emek ve Özgürlük İttifakı'nın çok kritik bir rol oynadığının altını çizen Hozat, şöyle devam etti: "Demokratik cumhuriyet inşasını, demokratik Türkiye'yi, tüm Türkiye inşasını sağlayacak olan HDP öncülüğündeki Emek Özgürlük İttifakıdır. O yüzden bu ittifakın Türkiye'nin demokratik inşasında, demokratik cumhuriyet inşasında çok tarihi bir rolü var. Çok tarihi bir önemi var, anlamı var ve buna denk davranmak gerekiyor."

Son zamanlarda ittifak içerisinde yaşanan çeşitli tartışmaları takip ettiklerini belirten Hozat, ittifak bileşenlerinin ayrı listelerle seçime girme arayışının ittifakı zayıflatacağını söyledi. Hozat, "Yeni seçim yasasına göre tek listeyle, her ittifak tek listeyle bir parti çatısı altında tek listeyle seçime girerse çok güçlü bir biçimde seçimden çıkar" diyerek, kimsenin çıkar hesaplarına girmemesi gerektiğinin altını çizdi.

'ADAY ÇIKARMAMA TUTUMUNU DESTEKLİYORUZ'
Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) dönük kapatma davası ve saldırılara işaret eden Hozat, Yeşil Sol Parti'yle seçime girme kararını doğru bularak, "Halkımız politiktir. Bir mücadele geleneği var. Bu devlet gerçeğini, bu iktidar gerçeğini çok çok iyi biliyor, ruhunu biliyor. O yüzden halkımız HDP'ye nasıl oy veriyorsa Yeşil Sol Partiye de öyle oy verecektir" dedi.

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı çıkarmama tutumunun ilkesel yaklaşımına uygun olduğunu söyleyen Hozat, "HDP kendisine yakışan ilkesel bir tutum ortaya koymuştur. Bu çok önemlidir. Aynı zamanda Türkiye ve Kürdistan halkına karşı da sorumlu bir duruş ortaya koymuştur. Bu tutumu biz destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

'BAŞ MUHATAP ÖNDER APO'DUR'
Hozat, Kürt sorununda baş muhatabın PKK lideri Abdullah Öcalan olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Kürt sorunu, öyle sadece Meclis'te de çözülmez. Bu sorun çok boyutludur. Bölgeselleşen bir sorun haline gelmiştir. Bu sorunun birçok boyutu var. Birçok aktörü var. Birçok bileşeni var. Esas olarak da elbette bu sorunun çözüm iradesi, çözüm muhatabı, baş muhatabı tabii ki Reber Apo'dur. Reber Apo mecliste çözüme karşı değildi. Yani birçok defa kendisi de ifade etti. Elbette Meclis'te çözülecek. Yasa çıkacak, Anayasa değişecek. Bunu meclis yapacak. Önemli bir adrestir. Bu anlamda bu sorunun da elbette baş muhatabı Önder Apo'dur."